2020.08.23. 13:57:27 8292 228

Mozipremierekkel várják az érdeklődőket az első Veszprém-Balaton filmpikniken
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mozipremierekkel várják az érdeklődőket az első Veszprém-Balaton filmpikniken, a szeptember 3-5. között zajló programokon Balatonfüreden és Veszprémben, öt helyszínen mintegy negyven magyar filmet nézhet meg ingyenesen a közönség - közölték a szervezők az MTI-vel.

Székek a szabadban, szabadtéri mozizás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Székek a szabadban, szabadtéri mozizás

A balatonfüredi Balaton moziban a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum bemutatójaként tartják az egyik legelső, 1961-ben Marton Endre által rendezett színes-szélesvásznú magyar film, a Katonazene című alkotás restaurált verziójának mozipremierjét. A bemutató előtt köszöntik a filmet fényképező, 91 éves Kossuth-díjas Hildebrand Istvánt, aki olyan klasszikusok operatőre volt, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, a Psyché vagy a piknik programjában is szereplő A Pogány Madonna - olvasható a közleményben.

Mint írják, a filmben olyan színészóriások lesznek láthatók, mint Bara Margit, Básti Lajos, Szirtes Ádám és Kállai Ferenc. A Nemzeti Filmintézet által a Filmarchívum Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Programjának keretében végzett értékmentő munkának köszönhetően tökéletes kép- és hangminőségben lesz látható a filmalkotás. "Marton Endre ritkán látható filmje a magyar filmművészet egyik titkos kincse. Finoman kimunkált módon, hagyományosan, de részletgazdagon, érzékeny portrékat rajzolva mesél egy szerelmi háromszög-dráma apropóján az összeomló Osztrák-Magyar Monarchia utolsó éveiről, társadalmáról és értékrendjéről. A film vége felé néhány percre fekete-fehérbe vált a színes-szélesvásznú kép - aki végig nézi, megérti, miért, és katartikus percek szemtanúja lehet" - idézi a közlemény Muszatics Pétert, a Filmpiknik művészeti igazgatóját. A vetítés után beszélgetés lesz a Filmarchívum munkatársaival, többek között Ráduly György igazgatóval.

A veszprémi Hangvillában Buvári Tamás közösségi finanszírozásban megvalósult Magdolna című alkotását premier előtt láthatja a közönség. A filmben a Nagy Katica által megformált Bódi Magdi 1933-ban rejtélyes üzenetet kap, amely megváltoztatja sorsát. 12 évvel később, a II. világháború egyik utolsó napján egy orosz katona megöli őt, miközben magát és társait védelmezi. A Magdolna fényképezéséért Tóth Zsolt idén elnyerte a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díját. A vetítés után a közönség találkozhat az alkotókkal.

Balatonfüreden, a Tagore sétányon óriás kivetítőn nézhetik meg az érdeklődők a szintén a balatoni városban forgatott akcióvígjátékot, A Pogány Madonnát. Bujtor István a Bud Spencer-filmek receptje alapján 1981-ben készítette el a filmet, amely hatalmas közönségsikert aratott. A film előtt látható lesz egy 1985-ös, Balatonfüredet bemutató rövidfilm, A Pogány Madonna vetítése előtt pedig Till Attila beszélget Bujtor István feleségével és fiával - áll az összegzésben.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...