2020.10.16. 17:23:22 12259 285

Mosogass profin – mosogatógéppel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legtöbb háziasszony „legjobb barátja” a mosogatógép – a mosógép is, csak ő már olyan régi barát, hogy természetes a jelenléte. Jelentős energiát takarít meg, mind az áram, mind a személyes energiánk tekintetében, jóval kevesebb vizet használva és igen hatékony végeredménnyel működve. Ahhoz, hogy ez mindig így legyen, használjuk ügyesen!

Mosogatógép - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mosogatógép

A mosogatógép jót tesz a pénztárcánknak, az időnknek, a derekunknak, de még a kezünknek és körmeinknek is. Ha okosan használjuk ezt a háztartási gépet, akkor alig kell egy-egy eszközt kézzel elmosnunk és minden kristálytiszta lesz.

Hogyan pakoljunk be?

Gépi mosogatásunk minőségét nagyban befolyásolja az, hogy miként pakoljuk be az edényeinket. Például ne rajuk be öblítés nélkül a masszív szennyeződésekkel bőségesen ellátott edényt. Az ételmaradékot a kukába dobjuk, ami ott marad, öblítsük le. Az odaégett, rásült elemeket gépi mosogatás előtt oldjuk fel, csak így kerüljön a gépbe. Ellenkező esetben maradékok a szárítás fázisában még erősebben az edényre tapadnak. Nem is gondolnánk, de talán a nyers tészta az egyik legmakacsabb, hiszen forró víz hatására nem oldódik, hanem keményedik.

Nem csak a mosatlanok állapota, hanem a bepakolás módja is sokat számít. Fontos, hogy a forgókarok ne akadhassanak el semmiben, az edények között jól átjárhasson a víz, és fejjel lefelé pakoljunk be mindent, kivéve a tálcákat, amiket élére állíthatunk. Evőeszközeinket az erre kialakított tartóba, nyelükkel lefelé helyezzük.

Amit ne tegyünk be

Alapvetően kövessük a csomagoláson vagy az edényen szereplő utasításokat a mosogatásra vonatkozóan, a késeket és fából készült dolgokat pedig sose tegyük a gépbe. A kések élének abszolút nem tesz jót a mosogatógép tisztító mechanizmusa, így még a rozsdamentes acélból készült profi késeinket is néhány körrel tönkre vághatjuk. A fából készült használati tárgyak ragasztása szétválhat, a faanyag megszívja magát mosogatószeres vízzel, majd száradáskor elreped.

Adalékok: mit, mennyit és miért?

Az öblítő segít abban, hogy az üveg felületek gyönyörű cseppmentes száradással tündökölhessenek, ne legyen maszatos a felületük. A kombinált tabletták azonban már tartalmazzák ezt, nem kell mellé külön öblítőt töltenünk, sőt nem is javasolt. A túl sok vegyi anyag által fokozódó habzás ugyanis károsíthatja a gép elektronikáját. Kisebb gépekbe vagy könnyed mosásokhoz elég fél tabletta is.

Ne feledkezzünk meg a vízlágyító sóról. Ezt az erre szolgáló tartályba kell öntenünk és akkor kell pótolnunk, ha az edények már foltosan, pöttyösen, vízkőtől homályosan jönnek ki a gépből. A modernebb gépek már jelzik a sóhiányt is.

A só esetében logikus kérdés, hogy megfelel-e a konyhasó is, vagy csak a kifejezetten erre szánt mosogatógép só alkalmas. Utóbbi a helyes választás. Bár mindkettő nátrium-klorid alapú, a konyhasó tartalmaz vasat és egyéb karbonátokat, amik nem tesznek jót a mosogatógépnek, ráadásul a szemcseméret sem megfelelő. A mosogatósó regenerálja a gépben található vízlágyítót, ennek köszönhetően pedig nem csak a végeredmény lesz szebb, de a konyhai gép fúvókái és más alkatrészei sem tömődnek el vízkővel.

Félprogram és magas hőfok

A félprogram igazából nem takarékos, olyan, mint a féladag étel az étteremben. Nem a felébe kerül, de csak a felé kapod. Hacsak van rá lehetőségünk, ne indítsuk el, amíg nem telik meg a gép. Tartsuk résnyire nyitva az ajtaját, megtartva az egyensúlyt a bebüdösödés és a rászáradás megelőzése között.

A gépet is kell tisztítani

A szűrőbetéteket időről időre emeljük kis és alaposan mossuk el, illetve alkalmanként töröljük át a gép olyan réseit, ahol lerakódhat valami. Havonta egyszer vagy amikor szükségét érezzük, használjunk mosogatógép tisztítót, indítsunk vele üres mosást a tökéletes tisztaságért.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...