2017.08.14. 12:08:58 8569 231

Mit tettek Pöttyös Pannival a laborban?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Magyarország Cukormentes Tortája győztes tortakölteményét, Pöttyös Pannit elégették, kiszárították, kénsavval roncsolták, és még lúgban is megfőzték. Hogy minderre miért volt szükség? Erről szól a Laboratorium.hu legfrissebb összeállítása...

Országtorták 2017 | MTI Fotó: Soós Lajos - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Országtorták 2017 | MTI Fotó: Soós Lajos

Immár hat éve zajlik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett „Magyarország Cukormentes Tortája” verseny, amelynek győztese idén a Pöttyös Panni fantázia nevű édesség lett.

Ahhoz, hogy a torta valóban megfeleljen a kiírás követelményeinek, akkreditált laboratóriumi vizsgálaton kellett átesnie, így lett bizonyossá, hogy a megfelelő mértékben tartalmaz szénhidrátot, élelmi rostot, zsírt, fehérjét, vizet és sót, valamint energiát.

A vizsgálatokat az idén is a WESSLING Hungary Kft. végezte el.

A 1169/2011/EU rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló 9. cikke 2016. december 13-tól kezdve (néhány kivételtől eltekintve) kötelezővé teszi az élelmiszerek esetén a tápértékjelölés feltüntetését. A tápanyag adatoknak átlagértékeknek kell lenniük, amelyeknek laboratóriumi vizsgálatok értékein vagy elfogadott irodalmi adatokból kiinduló számításokon kell alapulniuk.

A kötelező tápértékjelölésnek magában kell foglalnia az energiatartalom, valamint a zsírok, telített zsírsavak, szénhidrátok, cukrok, fehérjék és a só mennyiségét. Az energiatartalmat kJ-ban (kilojoule) és kcal-ban (kilokalóriában) is meg kell adni. Továbbá fel kell tüntetni bármely olyan tápanyag vagy egyéb anyag mennyiségét, amelyek tekintetében tápanyag-összetételre vagy egészségre vonatkozó állítást tettek.

A laboratóriumban pontosan megmérnek minden összetevőt, hogy a beérkezett mintáról teljes képet kapjanak.

A vizsgálatról részletesen a laboratorium.hu-n olvashatsz.

Forrás: laboratorium.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...