2021.11.27. 11:48:07 7078 240

Mit tegyek, hogy ne költekezzem túl magam?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nagy téli ünnepek előtti izgalom már határozottan érzékelhető minden téren és mindenütt. Ragadósan terjed ez az érzés és megállíthatatlanul dönt le a lábáról mindenkit, akit csak ér. A média is már hetekkel előbb önti magából a rengeteg reklámot és információt, hogy mit, hol és mennyire kedvező áron tudsz beszerezni. A Fekete Péntek akció is egyre divatosabb.

Karácsonyi stressz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi stressz

Sokan nagy erőkkel készülnek ezekre a napokra, és hosszú sorokban állva vásárolják fel az ilyenkor kedvezményes termékeket, ha kell, ha nem. Nincs is ezzel semmi gond, ha valóban szükségünk van arra, amit ilyenkor beszerzünk. Szükséges, hasznos és nem csak azért vesszük meg, mert olcsó. Pedig nagyon sokan esnek bele ebbe a csapdába. A várt haszon reményében vásárolják fel a teljesen fölösleges termékeket, és költekezik túl magukat. Mit tegyünk, hogy mi megvédjük magunkat ettől a veszélytől?

Tervezz!

Az első és legfontosabb dolog, hogy tervezz. Ne azt tervezd meg, hogy mit fogsz megvenni, hanem azt, hogy pénzügyileg hogyan nézel ki. Ez mit is jelent pontosabban? Hogy nézd meg a havi költségvetésedet. Tervezd meg mi az az egész pontos összeg, ami neked most belefér, és ennél többet ne szánj ezekre a termékekre. Ebben pedig legyél szigorú és határozott. Következetesen tartsd be az egyetlen szabályt: nem lépem túl az erre szánt keretemet.

Ha ez a része megvan, akkor kicsit hátradőlhetsz. Ez ugyanis a legnehezebb rész. Bizony. Ez pont így van. Ugyanis, ha ezt nem teszed meg, nézhet ki bármilyen szépen is az álmod és vágyad miszerint idén nem fogod a teljes fizetésedet badarságokra elverni, az nem fog összejönni. Olyan könnyen csábulsz el, mint a kiscica a tejfölösbödön láttán. Észre sem fogod venni, és megint üres pénztárcával távozol a kiszemelt plázából, mint tavaly és sajnos tavalyelőtt is tetted. Ugye nem akarsz ugyanabba a hibába esni? Karácsony ide vagy oda, azért az nagyon kellemetlen érzés, hogy nem megfelelő tartalékkal indulsz neki az új évnek. Különösen most, amikor a vírusveszély miatt kiszámíthatatlan a bevételi forrása szinte mindenkinek.

Találd ki mit NEM KELL megvenned!

Ez a következő lépés. Állj meg egy pillanatra mielőtt kapod a télikabátodat, és elhúzol a legközelebbi áruházba, nézz körül otthon! Kitaláltad már, hogy kinek mit szeretnél vásárolni karácsonyra? Tényleg ismered a szeretteidet annyira, hogy tudod, hogy mire vágynak? Ha még nem, akkor azt ajánlom meditálj erre a kérdésre egy sort. Lehet, hogy a barátnőd nem pont a legdrágább parfümnek fog örülni, mert még az előző sem fogyott el. Mi van, ha anyukád sem a robotgépre vágyik, amit most olcsón beszerezhetsz ugyan, de inkább annak örülne jobban, hogy konyhát se látna egy évig, nemhogy egy szuper robotgépet benne. A gyermeked is biztos, hogy a hetvenhetedik plüssel játszana a legszívesebben? Elhiszem, hogy te imádnád és most 25 %-al olcsóbban kapod meg, de mit érsz vele, ha csak porfogóként funkcionál a sarokban évekig?

Hogyan tudod kivédeni a legjobban azt, hogy elragadjon ilyenkor a vásárlási láz? Jutalmazd meg magadat! Igen. Jól olvastad: saját magadat jutalmazd meg. Miért? Mert szinte biztos, hogy te sosem azt kapod a szeretteidtől, amire úgy igazán, teljes szívedből vágysz. Mérget merek erre venni. Ugye? Nem tévedtem. Szóval, ha igazán ki akarod hozni ebből az időszakból a legtöbbet, akkor jutalmazd meg saját magadat azért, hogy nem költekezel fölöslegesen! Hogyan? Ne türelmetlenkedj, máris írom a receptet.

Adva van az az összeg, amit jól félretettél kifejezetten arra a célra, hogy az ünnepekre költsd. Megtervezted, kinek mit szeretnél szívből ajándékozni. Most pedig nézz körül, és keresd meg azokat a tárgyakat otthon, amikről tudod, hogy a szeretteid örülnének nekik, de te nem használod őket. Nem ócskaságokra gondolok, de biztos, hogy neked is van olyan otthon, ami teljesen új, de még soha nem vetted elő. Itt az ideje, hogy odaajándékozd. Ha nincs ilyen, találd ki, hogyan tudnád beszerezni, vagy elkészíteni ezeket. Itt pedig az jön, hogy már céltudatosan kereshetsz és jó, ha megnézed, hogy a kiszemelt dolgot hol tudod minél kedvezőbben megvenni.

Hajrá! Jöhet az élvezetes "árvadászat!" és az önjutalmazás

Miután mindent beszereztél, megrendeltél és tényleg kedvező áron jutottál hozzá a kiszemelt ajándékokhoz, jöhet a jutalom. Ugye furdal már a kíváncsiság? Most nézd meg, mennyi pénzt nem költöttél még el abból, amit erre a célra szántál. Maradt? Szuper! Most pedig álmodozz, és lepd meg magadat. Ez bármi lehet, ami szeretnél és a keretedbe belefér. Ha viszont rám hallgatsz, akkor szervezel magadnak egy ÉN napot. Olyat, ahol kipihened a karácsonyi ajándékok beszerzésének a fáradalmait, a családot, meg úgy egyébként az egész évet és feltöltekezel. Élvezd ki minden pillanatát. Hidd el, jövőre csak nevetni fogsz azokon, akik ilyenkor már javában szenvednek a vásárlási őrülettől.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...