2016.10.27. 14:28:51 10810 326

Mit rejtenek E-számok?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Miért van szükség az adalékanyagokra? Nincs-e belőlük túl sok? Mi szabályozza a használatukat? Tulajdonképpen mit jelentenek az E-számok? A biztonságos vendéglátásért ügyködő TOP-Higiénia honlap új sorozatában választ ad a mindenkit érdeklő kérdésekre...

E-számok, élelmiszer-adalékanyagok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com E-számok, élelmiszer-adalékanyagok

A modern és korszerű élelmiszer gyártása nem nélkülözheti az adalékanyagok használatát. A vásárlók keresik a széles termékválasztékot, a gyártók pedig törekednek a költségek minimalizálására, és a lehető legegyszerűbben kivitelezhető technológiák alkalmazására. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükséges a stabil, könnyen kezelhető anyagok használata, ami lehetővé teszik a megbízható, állandó minőségű termékek gyártását.

Milyen okokból használnak adalékanyagokat?

  • Növelik az eltarthatóságot

  • Visszaállítják a gyártás során kifakult színt

  • Pótolják a feldolgozás során csökkent ízanyagokat

  • Biztosítják a kívánt állagot

  • Kalóriamentes, de édes ízt eredményeznek

A cél tehát a kívánt érzékszervi, kémiai, fizikai és mikrobiológiai állapot kedvező befolyásolása. Mi, vásárlók is elvárjuk ezeket a kedvező tulajdonságokat a gyártóktól, csak talán nem gondoljuk végig, hogyan valósítják ezt meg.

Mégis feltehető a kérdés: nem használnak-e túl sok adalékanyagot a gyártók a termelés során?

Jogos az aggodalom. Néhány esetben az olcsóság elérése a cél, így a drágább alapanyagot olcsóbb adalékanyagokkal pótolják. Ezért minden esetben nézzük meg a gyanúsan olcsó termék címkéjét, és ha azt olvassuk, hogy több, mint hat féle adalékanyagot használtak, megfontolandó a vásárlás - írta Fenyvesiné Bakos Mária, a felelősen gondolkodó vendéglátósokat akkreditált vizsgálatokkal, mintavételekkel és szaktanácsadással segítő TOP-Higiénia rendszer szakértője.

Szabályozzák-e az adalékanyagok felhasználását?

Az élelmiszer-adalékanyagokat és azok felhasználási szintjét egy Európai Uniós rendelet szabályozza. Ez a 1333/2008/EK rendelet az élelmiszer-adalékanyagokról. A rendelet egy igen tekintélyes terjedelmű olvasmány (közel 400 oldalon keresztül sorolja az adalékanyagok felhasználásának szabályait).

A szabályozás elsődleges célja, hogy az adalékanyag az emberi egészséget nem veszélyeztetheti, továbbá, hogy csak indokolt esetben és mennyiségben használható. Azoknál az adalékanyagoknál, ahol nincs egészségügyi kockázat, ott a gyártóra bízzák a szükséges és indokolt mennyiség beállítását.

Forrás: laboratorium.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...