2016.09.23. 16:59:15 11303 305

Mit őrizzünk meg az unokánknak?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár még messze vagyok attól a kortól, hogy unokáim legyen, már most tudnék egy csomó olyan dolgot mondani, amivel valószínűleg ők nem fognak találkozni, pedig jó lenne. Például egészen biztos, hogy nem fogják tudni, mi az a diavetítő, vagy hogyan nézett ki a helyi napi lap ebben a korban. Aztán persze vannak kevésbé szentimentális, inkább praktikus dolgok, amiket az unokánknak őrizgethetünk, gyűjtögethetünk.

Unoka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Unoka

Lehet, hogy gondoltál már rá, hogy például pénzt kezdj gyűjteni az unokád taníttatására, vagy egy régi, családi ékszert szeretnél majd rábízni, amikor elég idős lesz, de a következő dolgok is bizonyára a hasznára válnak majd.

1. A születése napján megjelent napilapok

Én imádom felkutatni az interneten, hogy mik történtek a világban azon a napon, amikor megszülettem, és valószínűleg ez a lehetőség az unokádnak is adott lesz, de hogy fizikailag a kezébe fogjon egy régi újságot, arra kevesebb az esély. Kivéve, ha direkt megtartasz neki egy-két napilapot egy mappában, amit például 18. születésnapján vagy a ballagása napján majd át tudsz neki nyújtani.

2. Régi dokumentumok, kártyák

Ámulatba ejtenek a régi munkakönyvek, bizonyítványok, házassági anyakönyvi kivonatok, betétkönyvek, igazolványok, útlevelek és terhességi kiskönyvek. 15-20 év múlva valószínűleg megint másmilyen lesz minden, lehet, hogy csak digitális adatgyűjtemények lesznek, így még érdekesebb lesz az unokádnak egy-egy ilyen dokumentum vagy irat. Tedd el ezeket is! Jó kiindulási pontként szolgálhatnak majd különböző sztorikhoz is.

Családi receptCsaládi recept

3. Kedvenc családi recept

Van egy olyan étel, amit imád a család, és állítják, hogy csak Te tudod úgy elkészíteni. Írd le nekik a receptjét, és őrizd meg jól, hogy a kellő időben át tudd adni. Tényleg nem kell, hogy receptkönyvet írj, egy vagy két jellemző étel elég lesz, de ezek tényleg olyanok legyenek, amelyekről a közösen töltött idő jut eszükbe. Nekem nagymamámról például a piskóta jut eszembe, bár nem kaptam meg tőle a receptjét, de nincs is rá szükség, olyan sokszor készítettük el együtt, hogyha álmomból felkeltenének is tudnám: 6 tojás szétválasztva, 6 kanál cukor…

4. Egy fotó rólad és az unokádról

Minden családnak kell, hogy legyen egy nagymama-nagypapa-unoka fotója, és ebből kell egy a nagyszülőknek és az unokáknak is. Az egyik legbecsesebb emléke lesz!

Közös fotóKözös fotó

5. Egy divatos ruhadarab

A divat változik, ugyanakkor ismétli is önmagát. Soha nem lehet tudni, hogy egy adott darab mikor jön vissza a divatba. Nekem például van egy fekete bőrtáskám, ami még nagymamámé volt, és színházba mindig azt viszem magammal; van egy kis kockás szoknyám, ami szintén az övé volt, és évek óta hordom. Ha másért nem is, az érdekesség kedvéért jó néha megőrizni egy-egy becsesebb ruhadarabot. Lehet, hogy hordani soha nem fogja, de az biztos, hogy meg fogja őrizni, és jó érzéssel veszi majd a kezébe időről-időre.

6. Kedvenc gyerekkori könyved

Ha még megvan, akkor őrizd csak tovább, és amikor eléri azt a kort az unokád, add a kezébe, hadd olvassa el nagymama vagy nagypapa kedvenc könyvét. Én szerencsés helyzetben vagyok, ugyanis az édesanyám minden könyvet megőrzött a gyerekkoromból, így a saját fiamnak ugyanazokból a könyvekből olvashatok fel, amelyekből én is hallgattam a meséket esténként, s miért ne őrizhetném meg őket még tovább, akár a leendő unokámnak is?! :) Sőt, a dédipapa kedvenc könyvét is odaadhatom majd neki, bár ő maga sajnos már nem él. Ezek az igazi családi értékek.

Forrás: grandparents.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...