2019.08.15. 16:24:10 8997 254

Mit és hová dobj a szelektívben? Tisztázzunk mindent!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A szelektív hulladékgyűjtést erősen megkönnyíti az, hogy már a saját otthonunkból is külön elszállítják a sárga és kék kukák újrahasznosítható tartalmát. De a dolog mégsem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik: a papírt ide, a műanyagot oda… Számos olyan hulladék van ugyanis a háztartásban, amivel, ha egy kicsit is tudatosak vagyunk csak tűnődünk a szemetes felett…? Lehet, nem lehet, hová lehet dobni? – Ez itt a kérdés!

Szelektív hulladékgyűjtés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szelektív hulladékgyűjtés

miből is készültek. Tegyünk hát rendet a leggyakoribb szemeteink között – mi újrahasznosítható közülük, hogyan tudunk dönteni és melyik kukába dobhatjuk?

Alapelv

Tájékozódj a saját hulladékszolgáltatód weboldalán, hogy mi az, amit a kukáikba dobhatsz, hiszen a különböző szolgáltatók másként gyűjthetik a szemetet. Legtöbbször a szemét gyűjtő edényeken is részletes leírást találhatsz, így egy-egy elbizonytalanító darabnál is kéznél a válasz.

Trükkös műanyagok

Talán ez a nehezebb kérdés, hiszen műanyag és műanyag között hatalmas különbségek vannak. A csomagolásokon jogszabályi előírásnak köszönhetően a gyártó feltűntet egy háromszögben 1-től 7-ig egy számot, ami az alapanyagra vonatkozó jelzés. Ahhoz pedig, hogy tudd, melyik való az újra feldolgozásra kerülő szemetek közé, nem kell betanulnod, hogy melyik mit jelent. Elég, ha annyit tudsz, hogy a 3, 6 és 7 számokkal jelölt csomagolóanyagok nem újrahasznosíthatók, így ezeket a kommunális hulladékkal együtt viszik el. A keményvonalas tudatos vásárlóknak ajánljuk: érdemes az alapján dönteni már a boltban, hogy hányas szám szerepel a csomagoláson. Amennyiben nincs lehetőségünk saját, sokszor felhasználható edénybe kérni a terméket, válasszunk újrahasznosítható csomagolóanyagba bújtatott terméket.

A gyanús négyes

Felül tudja írni a műanyagszabályt a 4-es számmal jelzett chipes zacskó. Ugyanis, bár elviekben műanyag, belül a legtöbb fémréteggel van ellátva, ráadásul a lerakódott zsíros nyomoktól sem takarítható meg, így ez nem kerülhet az sárga, műanyagos kukánkba.

Meglepő lehet, de a folpacknak sincs keresnivalója a műanyag kukában – nem újrahasznosítható.

A habtálca és a hungarocell nagyon népszerűek, előbbi a hús- és zöldségáruk, aprósütemények alatt, utóbbi a műszaki cikkek legnépszerűbb csomagolóanyagaként kerül legtöbbször a háztartásba. Hulladékudvarokban többnyire átveszik, azonban a szelektív kukában nincs helyük. Szintén megbukik a Zöldséges/gyümölcsös háló, ami bár műanyagnak gondoljuk, nem hasznosítható.

Az olajos flakon is kivételt képez – bár alapelv, hogy tisztítsd meg, lehetőleg vízpazarlás nélkül, például maradék mosogatóvízben a szelektíven gyűjtött műanyagot, az olajos palackra azonban ez nem vonatkozik. Zárd le alaposan, hogy ne szennyezhesse a többi hulladékot, és így mehet a sárga szemetesbe.

Cseles papírok

Papírok esetén az italos kartonok belső fémes rétege és külső műanyag borítása vet fel kérdéseket. Ezeket a kartonokat a hulladékkezelő kérésnek megfelelően kell gyűjteni. Budapesten a sárga kukába dobhatjuk őket.

Kávéspohár

Hő és nedvességtűrő képesség növelése miatt vékony műanyag réteggel látják el, így sajnos ennek is a haszontalan szemetek között a helye. Most már tudod, mit hogyan gyűjts, arról azonban ne feledkezz meg, hogy a megelőzéssel és az ismételt használattal még többet tehetsz a környezetért, tehát érdemes minél inkább minimalizálnod az egyszerhasználatos csomagolások és a szemét mennyiségét.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.