2017.02.22. 07:58:58 12718 294

Mit állítsd be a mobilodon - hasznos tippek az okos használatra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ma már mindenki okostelefonnal szaladgál. A fiatalok a sokadik generációt fogyasztják, és a szülők megkapják a “levetett” mobilokat. Az én szüleimmel is így kezdtük, ma már ott tartunk, hogy én, technokrata férfiként kevésbé foglalkozom azzal, milyen telefon nyomja a zsebemet. Viszont látom, hogy nekik is sokszor kell segítség, hogy mire kell figyelni egy telefonnál. Végigveszünk egy általános beállítást egy Androidos telefon esetében. Mintha a saját anyumnak mondanám.

(Kép: pixabay.com) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com (Kép: pixabay.com)

Google

Ha még nem használod a Google szolgáltatásait, éppen itt az ideje. Vannak szakemberek, akik óva intenek attól, hogy mindent kiteregessünk a szolgáltató-óriás felé, de sajnos ehhez már késő. Már mindent tudnak rólad. :) Inkább használd ki a lehetőségeket!

A Beállítások menüponton belül válaszd a Fiókok opciót, és itt hozzá tudod adni már meglévő Google felhasználódat, vagy létrehozhatsz egy újat is.

Emlékeztetőül: az 123456 nem jó jelszó, a jó jelszó kis- és nagybetűt tartalmaz, valamint számokat. Például a RElme231 már elfogadható. Születési időt, évszámot semmiképpen ne használj!

Ez a szolgáltatás nem csak az email miatt hasznos, de ahhoz is kell, hogy a Play áruházból letölthess alkalmazásokat.

Valamint használható vele a Telefon megkeresése opció is. Ezt akkor használhatod, ha elveszítetted a telefonodat: amíg az be van kapcsolva, a térképen megközelítőleg mutatja annak pontos helyzetét. Sajnos a lakáson belül nem sokra mész vele. :) Bár megcsörgetni tudod.

Védelem

A telefon védelme sajnos nem csak a fizikai védelemra vonatkozi, azaz hogy ne törd össze, és használj-e fóliát a karcok ellen. Az adatokat védeni kell, és ami még fontosabb, az egyenlegedet. Sajnos számtalan sms-küldő vírus van, a legrosszabbak pedig zárolják is a telefonodat. Ezek ellen mindenképpen érdemes feltenni valamilyen vírusvédelmi alkalmazást. Számtalan ingyenes app közül azonban nehéz kiválasztani a legjobbat. Én személy szerint a Comodo Mobile Security programot használom, bár méretileg nagyobb, nem fogja vissza érezhetően a telefont, mégis teljes körű biztonságot ad. Egyébként a gyártónak otthoni felhasználók számára PC-re is ingyenes megoldásuk van.

Ez a minimum ahhoz, hogy a telefonon tárolt adatainkhoz ne férhessenek hozzá. Azért ne feledd, a telefonodat használod a netbankodnál, megkapod rá az összes emailedet, valamint rajta vannak a családi fotók. Csupa olyan dolog, ami másnál nincs jó helyen.

Tárolás

Aki okostelefont használ, előbb-utóbb abba a helyzetbe kerül, hogy elfogy a tárhely. Ennek remélhetőleg az az oka, hogy készítesz vele rengeteg fotót és videót a családodról, számodra fontos dolgokról. Gyors megoldás lehet, hogy memóriakártyával bővíted a telefon tárhelyét, és oda átmásolod a tartalmakat. Ezt könnyedén megteheted a Beállítások / Tárhely menüponton belül.

Ahhoz, hogy a későbbiekben ezt ne kelljen rendszeresen megcsinálnod, állítsd be a Kamera alkalmazásban, hogy a képek és videók alapértelmezett mentési helye az SD-kártya legyen.

A telefonra letöltött játékok, alkalmazások mind-mind helyet foglalnak az eszköz tárhelyén. Amit biztosan nem használsz, távolítsd el. Az újabb rendszerek esetében akár az alkalmazás ikonjának 3-4 másodperces nyomva tartásával (nem kell erősen :)) aktiválhatod azt a funkciót, amikor az alkalmazás ikonja mellett megjelenik egy kis X, amire nyomva törölheted a programot. Régebbi készülékeken - vagy ha a tiéden ez nem működik - a Beállítások / Alkalmazások menüpontban éred ez az összes telepített alkalmazás listáját, innen is törölheted a feleslegessé vált programokat.

Az összes többi

Ezek a telefonok elsődlegesen kényelmessé kell hogy tegyék az életed. Persze használhatod önmegvalósításra is. A lényeg, amit soha ne felejts, hogy a készülékeket a menüpontok nyomkodásával nem igazán tudod elrontani, hiszen mindig ott a Gyári beállítások visszaállítása opció, amivel ugyan mindent törölsz a telefonról, viszont ezt követően úgy fog működni, mint amikor először vetted ki a dobozból. Pontosabban amikor a gyereked először vette ki a dobozból, vagy kaptad meg a készüléket annak második életére.

Top 3 alkalmazás, amelyeket én mindig telepítek

HERE WeGo Navigáció, amely ingyenesen használható. A térképek letöltése opcióval kiválasztható, hogy mely országok térképeit mente a készülék, illetve a beállításokban magyar nyelv is telepíthető

WPS Office + PDF Irodai fájlok megnyitásához az egyik legkompaktabb alkalmazás. Reklámokért cserébe ingyenes, és sajnos csak angol nyelven érhető el.

Ghost Commander fájlkezelő. Igyenes, mégis az egyik legjobb, legteljesebb fájlkezelő. Szintén csak angol nyelven érhető el.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában