2015.06.15. 14:00:00 14016 328

Mit akar mondani a szád az egészségedről?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha el is takarod az ajkaidat egy, a stílusodhoz illeszkedő rúzzsal, akkor is láthatod, érezheted, ha nincs minden rendbe vele. A szád beszédesebb, mint gondolnád, és akár súlyos egészségügyi problémákat is leleplezhet. Íme 6 szimptóma.

Ajkak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ajkak

Mielőtt rátérnénk a tünetekre egyezzünk meg abban, hogy normális esetben az ajak rózsaszínű, puha és sima felületű. Ha ettől eltérőt tapasztalsz, visszatérően vagy huzamosabb ideig, akkor érdemes felkeresni az orvost.

1. Száraz és repedezett

Kezdjük egy alapvetéssel, amit nem biztos, hogy mindenki ismer. Ha úgy érzed, hogy szárazabb az ajkad a szokásosnál, valószínűleg egyszerűen csak ki vagy száradva. Igyál meg egy hatalmas pohár vizet, és ügyelj oda a belső hidratáltságra, ahelyett, hogy egy újabb réteg rúzzsal vagy ajakbalzsammal próbálnád enyhíteni a szárazságot.

2. Csak a szád csücske repedezett

Ez lehet valamilyen baktérium vagy gomba fertőzés, keresd fel a bőrgyógyászod vagy a háziorvosod, és ő ellát a megfelelő gyógyszerrel.

3. Elszíneződött ajkak

Hacsak nem ettél valamilyen színes ételt vagy nyalókát, akkor ez bizony akár egy komoly betegségre is utalhat (például májbetegségre). Mindenképpen keresd fel a háziorvosod a tünettel.

4. Duzzadt ajkak

Ha nem egy kocsmai verekedésben vettél részt, és általában nem duzzadtak az ajkaid, hanem egyértelműen bedagadtak, akkor az valószínűleg allergiás reakció. Ha a bedagadt a nyelved is, és égnek az ajkaid, kapar, viszket a torkod, azonnal menj az ügyeletre. Valamire allergiás lehetsz, amit ettél vagy, amivel interakcióba kerültél. Ha van esetleg otthon kalciumod, azt hörpintsd le.

5. Sápadt ajkak

Ez nyáron nem igazán fordulhat elő, ugyanis ez a szimptóma a nap hiányára utal. Ha mégis így lenne, tegyél egy sétát a napon. Ha ennek ellenére is sápadtnak találod az ajkaid, és a testszíned úgy általában, akkor érdemes a tünettel felkeresni az orvost, hogy kizárjátok a nagyobb bajt.

6. Érzékeny száj

Egy kicsit vörösebbek az ajkak szélei, érzékeny az érintésre? Valószínűleg enyhe allergiát jelez ez a tünet, amit rúzs, szájfény vagy fogkrém okozott. Figyeld meg minek a használata után jelentkezik a szimptóma és ne használd többet azt a terméket.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.