2021.07.09. 15:08:31 9337 250

Mire jó a kompressziós harisnya - és hogyan kell használni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vénás, mélyvénás panaszoknál, visszerek esetén, elnehezülő lábaknál, de akár hosszan végzett ülő, álló munka esetén is hasznos és jó megoldás a kompressziós harisnya alkalmazása. Sőt, bizonyos orvosi beavatkozások, műtétek után is javallott a viselése. Nézzük, miért is jó és hogyan kell használni?

Kompressziós harisnya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kompressziós harisnya

Így működik a kompressziós ruházat

Nem csak a harisnyák, de az összes kompressziós ruhadarab ugyanazon az elven működik: az okosan megtervezett kialakításnak hála a nyomás a mélyvénás rendszerbe kergeti a vért, ezzel leemelve a terhet a bőr alatt húzódó vénákról. Ennek következtében csökken az ödéma, a pangó vér, fokozódik a sejtszintű vér- és oxigénellátás és a nyirokkeringés, javulnak a billentyűzáródások, a nyitva maradó vénákon gyorsabbá válik az átáramlás. Mint fentebb szóba került, nem csak alsó végtagok kezelésnél, de például szépészeti beavatkozások után is javasolt ez a fajta kezelés, plasztikai mellműtét után például hetekig javasolt a kompressziós melltartó viselése.

Számos verzió létezik

Az egyik legfontosabb a négy kategória. Enyhe, közepes, erős és nagyon erős nyomású lehet egy-egy harisnya, amelynek alsó, enyhe kategóriája DEN-ben is megnevezhető. A 40, 70 illetve 140 DEN-es harisnyák nyomáshatása a számokkal egyenes irányban növekszik. Szintén fontos, és probléma függő, hogy a megoldást térdig, combközépig, combtőig érő vagy épp a teljes harisnyanadrág jelenti, illetve egy szárat is lehet vásárolni. Hogy melyikre van szükség, azt a kezelőorvos dönti el.

Hogyan válasszunk méretet?

Bizonyos üzletekben helyben lemérik a körméreteket, de akár készülhetünk is. A boka, a vádli, a combtő és a combközép méretére biztosan szükség lesz.

A felhúzás sem egyszerű

Még az átlag női harisnyához képest is igen aprónak tűnhet a harisnyánk, mikor előkerül a dobozából, ezért sem lehet ránézésre méretet választani. Ébredés előtt mindjárt húzzuk magunkra a harisnyát, mielőtt a lábdagadás, ödéma megkezdődne. Mindig száraz bőrre tegyük ezt, ha szükség van rá, hintőport, vagy segédzoknit használva induljunk a feladatnak, és az ékszereket is vegyük le előtte. Egyik lábszáránál „szedjük össze” a harisnya anyagát, míg csak 1-2 centi marad a végén és ebbe illesszük a lábujjainkat, majd finoman kezdjük felfelé húzni, egészen térdig. Ekkor jöhet a másik láb. Figyeljünk, hogy ne gyűrődjön meg (különösen a saroknál), majd húzzuk fel teljesen, akár már egyszerre, közben is kisimítva az anyagot. Ha nehezen megy a folyamat, húzzunk kezeinkre gumikesztyűt, speciális kesztyűt vagy használjunk felhúzó keretet. Használat előtt mindig kérjük ki orvosunk tanácsát, főként, ha érszűkülettel küzdünk, azonban a fenti problémákon túl a centrális vénákban történő vérnövelésnek köszönhetően a szívelégtelenség ellen is érdemes kipróbálni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...