2021.07.08. 08:30:44 7153 217

Mire figyelj, ha öntözőrendszert telepítenél?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az eddigi tapasztalatok alapján igen meleg nyárnak nézünk elébe. Nem mindegy hát, hogy a veteményesünk – vagy épp a díszkertünk – mennyi vizet kap és honnan. A szép és hasznos növények ugyanis legtöbbször szomjaznak a nagy kánikulában, pont, mint mi. Emiatt jó ötlet lehet az öntözőrendszer kiépítése, csak néhány dologra figyelnünk kell.

Öntözés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Öntözés

Öntözőrendszer nélkül naponta órákig locsolhatjuk a kertet, hogy a nagy melegben mindent életben tartsunk. Ez idő is, energia is, sokszor pedig az optimális elosztás sem lehetséges hagyományos öntözés útján, ezért kell átgondolni vízgazdálkodás okán is az öntözőrendszer kiépítését.

Több típus létezik

Választhatunk manuális, egyszerűbb rendszereket, ahol mi magunk nyitjuk meg a csapot, de remek lehetőséget kínálnak a digitális, vezérlővel ellátott öntözők is. Utóbbiak előnye, hogy nem kell velük foglalkozni, csak beállítjuk az időzítőt, a locsolás pedig magától zajlik, sőt akár applikáción keresztül is vezérelhetjük a modernebb típusokat. Ezeknek hasznos funkciója az esőérzékelő is: ha csapadékot érzékel, nem locsol. Persze a kézi vezérlés ilyen szempontból pontosabb, hiszen a szenzor már pár csepp esőt is csapadéknak tekint, mi magunk azonban azt is jól láthatjuk, hogy valóban elegendő eső esett vagy rá kell segíteni a vízpótlásra locsolással is. Az automata rendszer alkalmasabb azoknak, akik olykor egy napnál hosszabb időre elutaznak, nem kell megkérni senkit, hogy járjon addig a kertbe, házba. Amennyiben a locsolt terület változatos használat alatt van, akkor érdemesebb kézzel könnyen vezérelhető öntözőt kiépítenünk: nehogy valakit hidegzuhanyként érjen a rutinszerű locsolás.

Mennyi az annyi és megéri-e?

Átlagosan négyzetméterenként 1000 forinttal lehet számolni a kiépítés tekintetében, tehát 200 nm nagyságrendileg 200 000 forintba kerül. Ez persze mindkét irányba változhat az egyedi igények, a számos gyártó termékei és egyéb körülmények miatt, ráadásul olyan időszakot élünk, amikor az árakban nem kifejezetten lehet biztos előre az ember. Aki egyébként is fontosnak tartja a kertje, pázsitja állapotát, vagy épp termel valamit, annak jó befektetés a csőfektetés. Vizet spórolhatunk, illetve időt magunknak, ami már ugye eleve pénz, ha csak a saját órabérével szorozza is fel az ember. Aztán akkor következnek a súlyosabb összegek, ha újra kell telepíteni a füvet, ismét kinevelni egy kiszáradt bokor új példányát, vagy az aszály miatt egy sikertelen évet zárni a veteményessel.

Forrás: Otthon és megoldások

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?