2024.04.16. 08:38:30 5375 226

Mióta ünnepeljük a születésnapokat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A modern társadalomban teljesen szokványos személyes ünneppé lett születésnapokat a történelem előtti civilizációkban kizárólag a kiváltságosok tarthatták meg. A születésnapi rituálék ugyanis csak az uralkodók és nemesek számára fenntartott eseményekként voltak számon tartva. Eredetileg leginkább az élet körforgására emlékeztető jelentését tartották számon. Több kultúrában pedig a közösség összetartozásának szimbólumaként szerepelt, amikor az egyén – mint a csoport fontos tagja – érdemeit, közösségben betöltött szerepét ugyancsak értékelték. Ezek a visszajelzések idővel a családi és szociális ceremóniák szerves részévé váltak, amikor az ünnepelt pozitív visszajelzéseket kaphatott magáról.

Gyerek születésnapi buli - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerek születésnapi buli

Hogy vált a torta és a gyertya a születésnapok szerves elemévé?

A kutatók szerint a ma is ismert és világszerte nagy becsben tartott születésnapot az egyiptomiak már nagyjából háromezer évvel ezelőtt is ünnepelték. Azonban nem az egyén születési évfordulójáról emlékeztek meg ezen alkalmakkor, hanem valamelyik istenéről. A fáraókat – megkoronázásuk pillanatától kezdve – is földi, emberek között járó, hús-vér istenekként tisztelték. De vajon honnan erednek a születésnapok elengedhetetlen attribútumai: a torta és a rajta ékeskedő gyertyák? Nos, a történet egészen a görögök holdistennő-tiszteletéig nyúlik vissza. Az Artemisz előtt tiszteletüket és hódolatukat kifejezni óhajtók ételáldozatot mutattak be, mégpedig egy hold alakúra formált süteményt (ezzel a hold és istennője szépségét, valamint újjászületését szimbolizálva), melyet gyertyákkal (az imák jelképeivel) díszítettek.

Személyhez igazított idő?

Kultúrtörténeti szempontból a modernkori születésnapról leginkább úgy beszélhetünk, mint az idő tárgyiasításáról. Az ipari korszakban az idő „kézzelfoghatóvá tétele”, nyomon követhetősége olyan (átmeneti) rítusokban fejeződik ki, mint az említett születésnapok, különféle évfordulók, megemlékezések, jubileumok. A Sage Journal egyik tanulmányában arra mutat rá, hogy a jelenlegi erősen elvárosiasodott társadalmak keretében a születésnapok mintegy személyhez igazítják az időt.

Tudtad?

  • Augusztus az a hónap, amelyben a legtöbb születésnapot ünneplik, míg a legkevesebb születésnapossal rendelkező hónapnak a február bizonyul.

  • Csak az Egyesült Államokban évente több mint kétmilliárd dollárnyi összegben vásárolnak születésnapi kártyákat.

  • Az első szülinapi lufik állatbélből készültek, amiket az ünneplés alkalmából vízzel töltöttek fel.

  • Az ünnepléstől elválaszthatatlan zajkeltők (sípok, fesztiválkellékek) európai gyökerekkel rendelkeznek, és eredeti rendeltetésük az volt, hogy távol tartsák a gonosz szellemeket a közösségtől.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...