2018.06.06. 14:11:58 9285 315

Mint a menta - a kertben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mentát különösen kedveljük nyári időszakokban egy jól behűtött hideg limonádéban a kertben ülve, iddogálva. De a menta, mint fűszernövény ezen kívül is jócskán szolgálja az egyszeri háziasszony változatos konyháját.

Menta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Menta

Viszonylag egyszerűen ültethető, telepíthető, könnyen megtalálja a helyét akár balkonládában, akár a kertben. Ez esetben azonban olyannyira könnyen érzi jól magát, hogy mivel igen szapora növény, ha nem figyelünk oda, bizony gyorsan elszaporodhat. Ilyenkor szokott az következni, hogy családtagnak, barátokban, kollégáknak ajánlgatjuk a kiásott friss tő mentákat, hogy ugyan vigyék már el, olyan jó az, ha van a kertben.

Igen régóta ismert és közkedvelt fűszer- és gyógynövény. Zöldsalátákra érdemes a friss mentalevelekből pár darabot szórni, rendkívüli módon feldobja a hagyományos ízeket. A belőle készült forró, édes teát előszeretettel fogyasztják egyes országokban még nyáron is. Gyógynövényként köhögésre, torokfájásra előszeretettel alkalmazták már nagyanyánk is és az ő nagyanyáik is. Emésztéssegítő hatása miatt puffadás elleni szerként szokták alkalmazni, igen jó hatékonysággal.

Ha otthoni termesztésére adjuk a fejünket, igazán egyszerű dolgunk van. Nagyon sok helyen futhatunk bele előnevelt példányokba, akár hipermarketekről beszélünk, akár kertészeti árudáról, vagy mezőgazdasági szakboltról, vagy a mindent-egy-helyen barkácsboltokról. Ezeket a növényeket helyezhetjük cserépben a konyhánk egy világos szegletébe. Ha úgy döntünk, a kertbe ültetjük ki, akkor érdemes úgy meghatározni a helyét, hogy – ahogy említettük már – igen gyorsan szaporodó növényről van szó, a helye tehát legyen ehhez igazodó. Vagy mi figyeljünk oda rá kiemelten.

Rendkívül egyszerű és viszonylag igénytelen növény amúgy, ha négy fal közötti tartására szánjuk el magunkat és balkonládába, cserépbe ültetnénk, egyszerű, boltban kapható termő – vagy virágföldre lesz szükségünk. A locsolását sem kell túlgondolni. Természetesen vethetjük magról is, úgy később lesz mentalevelünk, amit felhasználhatunk. Viszont egy biztos, a kertben tényleg érdemes figyelemmel követni a fejlődését, mert nagyon könnyen a menta által uralt fűszerkertet találhatunk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!

Ízletes mikróban készült ételek

Tény, hogy vízben főzve sokkal autentikusabb élményt nyújthat egy étel ízvilága. Talán ezért is ódzkodnak tőle oly sokan, hogy mikróban készítsék el a vacsorájukat. Azonban vannak olyan fogások, amelyeket, ha a szükség úgy kívánja bátran elkészíthetünk mikróban is. Válogatásunk ételei nemcsak gyorsan elkészíthetők, hanem az ízük is kifogástalan! Szerintünk érdemes kipróbálni őket!