2020.07.10. 13:49:47 8634 217

Minden, de tényleg minden a micellás vízről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az elmúlt években a kozmetikai ipar új termékkategóriával állt elő, ma pedig már szinte az összes nagy szépségápolási termékeket gyártó cégnek megvan a sajátja. Járjuk körül az elmúlt évtized egyik legjobban sikerült arctisztítási újdonságát, a micellás vizet.

Micellás víz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Micellás víz

Először is, fontos tisztázni, hogy fontos az arcot minden nap „tisztázni”! Nem csak a külső hatások, étkezés, társas kapcsolatok, szmog és a folytonos arcunkhoz piszkálás során kerülnek szennyeződések a bőrünk felületére, de a bőr sejtszinten akkor tud ideálisan működni, ha az izzadtság, a faggyú és az elhajt hámsejtek időről időre eltűnik. Ezért még az otthon töltött napokon is fontos az arcmosás, arctisztítás.

Kezdjük mindjárt az elején

Ha komolyan a mélyére akarunk nézni a dolognak, rájövünk, hogy a micellás víz tulajdonképpen egyáltalán nem friss, mai találmány, hiszen Párizsban már az ezerkilencszázas évek elejétől használják bőrtisztítási célra. Miért éppen ott? Legendásan kemény vizük bőrgyulladást, ekcémát, rosaceat, aknékat okozott, ezért kellett kíméletesebb alternatívát találniuk a franciáknak. Így született meg a micellás víz, amelyen a legnagyobb kozmetikai cégek “új” terméke alapul.

Jó, jó, de mi az a micella?

Lényegében egy kétpólusú, gömb alakú molekula. Egyik fele hidrofil, másik hidrofób(lipofil), azaz tartalmaz vízmegkötő és zsírmegkötő részeket is. Ez a tulajdonsága azért is nagyon fontos, mert az arcon lévő szennyeződés a faggyúnak hála zsíros természetű, márpedig a zsírt nem oldja a víz.

A molekula lipofil része begyűjti a koszt és az olajat a bőrünkről, a hidrofil rész pedig bezárja, csapdába ejti azokat. Ez tehát a csoda, ami a legmakacsabb sminket is segít eltüntetni.

Ezek a részecskék, akárcsak a takarítószerek, samponok, vagy épp fogkrémek alkotói, kémiai úton elszappanosított zsírsavak, úgynevezett tenzidek. A tenzidek pedig képesek irritálni a bőrt, hiszen a természetes védőrétegét (savköpenyét) is eltüntetik, ami rosszabb ellenálló képességhez és bőrszárazsághoz vezethet.

Akkor tehát nem is jó a micella a bőrünknek?

Ellenkezőleg, kifejezetten jó, ha okosan használjuk.

Érdemes a hagyományos, kénsavból készített micellás vizek helyett natúr kozmetikai termékeket választanunk, ahol cukorból vagy épp kókuszból nyerik ki a hatóanyagot. Ezek kevésbé érzékenyítők, nem szárítanak és nem tartalmaznak ártalmas egyéb összetevőket.

Ami még biztosan hozzátartozik az átgondolt arctisztításhoz, az a micellás víz utáni következő lépés. Megtisztítottuk a bőrt, így viszont nyomokban hagyhattunk egy-két érzékenyítő molekulát a felületén. Emiatt fontos leöblítenünk tiszta vízzel, majd a pH visszaállítása, a savköpeny támogatása és a hidratálás, táplálás okán érdemes a bőrtípusunknak megfelelő hatóanyagot is felkennünk.

Locsolva nem megy!

A micella működéséhez szükség van egy hordozóra, amihez a lipofil rész és így a szennyeződés is csatlakozni tud. Legtöbbször steril vattakorongot használnak a célra, de akár házilag is készíthetünk nagyszerű újrahasznosított textil korongokat, amikkel szintén jól működik a folyamat.

Mire használhatom még a micellás vizet?

Amellett, hogy remek választás a mindennapi arctisztításhoz, a sminkbakikat is egyszerű helyre rántani vele. Mártsd a fültisztító pálcika végét micellás vízbe, és finoman töröld le az elkolbászolt szemhéjtust, szemhéjpúdert.

Ebből egyszerű kikövetkeztetni azt is, hogy a sminkecset tisztításához is ideális, ám figyelem, kell a köztes anyag, nem elég szimplán bedörzsölni. Vattakoronggal vagy egy darab textillel viszont rendkívül hatékonyak lehetünk.

Forrás: herbsgarden.hu, retikul.hu/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...