2015.04.11. 15:00:00 24410 363

Milyen virág kerüljön a balkonládába?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy illatos, színes virágokkal beültetett kert előtt elhaladni valóságos élmény. Egy ilyennel rendelkezni igazi boldogság. De kert híján az erkélyen, vagy az ablakpárkányon elhelyezett balkonládákban is hasonló gyönyörűségeket kreálhatunk. Csupán némi kreativitásra és néhány tippre van szükségünk.

Balkonláda - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Balkonláda

Ha már profi vagy a „balkonkertészkedésben”, talán már neki is álltál a készülődésnek, hogy nemsokára erdővirág boríthassa az erkélyed, ablakod. Ha van még mit tanulnod, adunk néhány tippet, mire figyelj a balkon virágba borítása előtt.

Amire figyelj

Ültethetsz különböző fajta virágokat is ugyanabba a ládába, de arra figyelj, hogy ezek lehetőleg azonos víz-, fény-, hőmérséklet- és tápanyagigényűek legyenek.

Méretük, illetve növekedési ritmusuk is legyen hasonló, hogy az egyik ne nyomhassa el a másikat.

Növekedésük iránya is jobb, ha ládánként hasonló: ha felfelé növő virágot választasz, az ablakból kinézve is gyönyörködhetsz bennük. A lefelé csüngő a növényed, az inkább „kifelé” mutatós. Esetükben készülj fel arra is, hogy a lefelé lógó virágok nagyobb tömegűek is lehetnek, így fontos ezen ládák esetében a még nagyobb stabilitás.

Fontos a láda mérete, egyrészt a beleültetni kívánt növények nagysága és mennyisége miatt. Másrészt minél terjedelmesebb a láda, az erkélyen teleltethető növények annál inkább védve vannak a téli fagytól. Hiszen a benne lévő nagyobb mennyiségű termőföld kevésbé tud átfagyni.

Hogy milyen virágot ültetsz, vagy ültethetsz a balkonládádba, azt az is befolyásolja, hogy milyen irányba néz az ablakod. A déli fekvésű ablakok, erkélyek a legszerencsésebbek, hiszen itt reggeltől estig éri a növényeket a napfény. Ide jöhetnek a meleg- és napfénykedvelő virágok. Az árnyékos helyeket tűrőknek az északi falon érzik jól magukat. A keleti és délkeleti fekvésűek esetén a virág a délután folyamán hűsítő árnyékot kaphat. Az igazi „harcosok” kerüljenek a nyugati vagy délnyugati oldalra.

Amiből válogathatsz - kis ízelítő

Muskátli, az örök

Ha balkonon pompázó növény, akkor elmaradhatatlan a muskátli. Létezik futó, félfutó és álló változata, melyek közül utóbbi a legstrapabíróbb. Déli fekvésű ablakban vagy erkélyen érzi jól magát, 2-3 naponta, a nyári forróságban akár naponta igényli az öntözést.

Bársonyvirág

Nemcsak ablakod dísze, de ételed díszítője is lehet ez az őszirózsafélékhez tartozó növényke.

Petúnia

Igazi erkélyre, ablakba való növény: imádja a meleget, alig igényel gondozást. De ha tápanyagigénye „kielégül”, pompázatos virágokkal hálálja meg.

Ha csak „egynyári” kalandot szeretnél

Verbéna

Májustól szeptemberig pompáznak a tömött, kicsi bokrokból kikandikáló virágai.

Begónia

Csüngő és álló változatai a napos és a félárnyékos helyet is kedvelik. Gumóit a téli fagy előtt fel kell szedni.

Lobélia

Apró, kék, fehér vagy lila virágai májustól egészen a fagy beálltáig pompáznak. Szintén létezik csüngő és álló változata is.

Forrás: noske.hu, disznovenyaruhaz.hu, hazforum.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...