2017.06.20. 17:00:02 14952 377

Milyen ételekhez illenek a zöldfűszerek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Röviden: lényegében mindenhez. De tényleg! Hiszen az előételektől a főételeken keresztül egészen a desszertekig felhasználhatjuk a finom, aromás zöldfűszereket. Sőt, még italokba is! Persze nem mindegy, hogy melyiket mibe és hogyan tesszük, és természetesen az sem, hogy mennyit használunk belőlük.

Zöldfűszerek egy csokorban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöldfűszerek egy csokorban

Salátákhoz

Maga a saláta vagy a dresszing részeként is felhasználhatjuk a zöldfűszereket. Finom a petrezselyem és a snidling, csak úgy beleaprítva a salátába. A bazsalikomot, az oregánót, a kaprot, a tárkonyt, a lestyánt inkább az öntetben használjuk fel, legyen az akár olaj+ecet vagy pl. Joghurtos vagy majonézes alapú. A kevesebb több elve alapján használjuk őket.

Levesekbe

A leves jellegét meghatározhatja a zöldfűszer, sőt, akár magából a fűszerből is készülhet a leves, mint ahogy a kaporlevesnél is látjuk. Ízesítésre és dekorálásra is jól jöhetnek. Levesekhez általában finom a friss petrezselyemzöld, a majoránna, a zeller zöld és a zellerszár, a zsálya, a lestyán, a kapor, a kakukkfű, és természetesen a tárkony. Csokorba kötve a levesbe dobhatjuk, majd a végén eltávolíthatjuk, illetve aprítva is beletehetjük.

Sültekhez, főételekhez

Ragukhoz, aprópecsenyékhez, sült húsokhoz is nagyon finomak a zöldfűszerek, de vigyázni kell velük. A hőkezelés során elveszíthetik finom aromájukat, jellegüket, ezért vagy az előtt adjuk az ételhez, hogy teljesen elkészülne vagy két lépésben. Ez utóbbi változat jó döntés lehet. A főzés elején már hozzákeverhetünk egy adag zöldfűszert a készülő ételhez, így egy kis ízt magába zárhat a hús, zöldség stb., majd a végén ismét adjunk hozzá, hogy friss ízeket kapjunk. Annyit tegyünk, hogy érezni lehessen az aromájukat, de ne nyomja el a többi hozzávaló ízét sem.

A fűszernövények szárát se dobjuk ki, hiszen ezeknek nagyon intenzív íze van, sokszor még a levélnél is erősebbek. Csokorba kötve vagy felaprítva mehet az ételbe.

A rozmaring, a zsálya, a kakukkfű, a majoránna, az oregánó és a bazsalikom is remek sültekhez, akár sertésről, akár szárnyasról van szó. A mediterrán, illetve az olaszos fogásokhoz, mártásokhoz finom az oregánó, a bazsalikom és a kakukkfű is.

Sült halakhoz kellemes lehet a citromfű, a kapor, a kakukkfű és a rozmaring.

Desszertek

Főleg a gyümölcsökhöz célszerű zöldfűszert adni. A savanyú gyümölcsös (bogyósokkal, citrommal ízesített) desszertekhez jól illik a menta és bármilyen meglepő a bazsalikom is. A sorbetekhez, fagylaltokhoz is extra ízt ad a menta, a rozmaring, citromfű, a tárkony és a bazsalikom is.

Kekszekbe is belesüthetsz zöldfűszerekből, különösen a vajas kekszekben finomak.

Italok

Az nem újdonság, hogy a menta remek szolgálatot tesz az italokban, legyen szó mojitóról vagy limonádéról.

Ezenkívül a levendula, a citromfű, a bazsalikom is belekerülhet a hűsítőkbe, sőt, akár cukorszirupba is belefőzhetjük őket, így extra aromát kölcsönözhetünk nekik.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...