2021.02.05. 18:00:53 12679 288

Mikor és hogyan álljunk neki a tavaszi metszésnek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rendszeres metszés nagyon fontos a gyümölcsfáinknak, hiszen ekkor tudnak egészségesek maradni és finom gyümölcsöket teremni. Ez a kertünkben található nemesített fajtáknál különösen fontos, ha nem akarjuk, hogy idő előtt elöregedjenek. De mit tegyünk és hogyan álljunk a metszéshez?

Metszés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Metszés

Fontos a jó szerszám!

Metszőollóra a vékony ágakhoz, ágvágóra a közepes, vastag méretűekhez lesz szükségünk, kb. 3 centiméteres vastagságig. A legvastagabbakat pedig fűrésszel tudjuk szépen kiegyelni. Figyeljünk rá, hogy a szerszámok minősége, állapota és tisztasága is rendben legyen, így nem sérülünk meg mi sem és a fánk sem kap el kórokozót, fertőzést.

A jó időzítés is elengedhetetlen.

A nyári metszés sebgyógyulás szempontból kedvezőbb, így nagyobb metszési munkálatokat ekkor érdemes elvégezni. Augusztustól hagyjuk a komolyabb metszést, a növények már inkább a téli létfenntartásra és a tavaszi megújulásra gyűjtögetik az energiájukat. Kivétel ez alól, ha biztonsági okokból kell eltávolítanunk a fa bizonyos részeit – például egy nagyobb vihar leszakítaná az ágakat, eltörné a fát.

Azonban télen is metszhetünk, ha ki szeretnénk használni az ágak könnyebb áttekinthetőségét, de várjuk meg, amíg -5 foknál valamivel melegebb lesz. Különösen a bogyósok, csonthéjasok, gömb lombú fajták esetén érdemes így tennünk. Ha téli metszés sikeres volt, nyáron elegendő a koronát csak ritkítani, szellősebbé tenni a függőleges vízhajtások eltávolításával.

A rózsafajtáknál kifejezetten a tél végi, tavasz eleji metszés a legjobb, ők tehát semmiképp ne maradjanak ki az első körből.

A sebkezelésre is gondoljunk!

Szükség esetén a metszést követően zárjuk a felületeket kórokozók, kártevők ellen. Ha ez a lépés kimarad, a fa teljesen tönkre mehet. Ezért is fontos a tiszta és éles eszköz, hogy a lehető legkisebb és pontosabb metszéseket ejthessük.

Ne csináljunk csupor-fát!

Persze kivéve, ha köcsögöket akarunk szárítani rajta. Vágjuk az oldalágakat egészen a törzsig, ne maradjanak kiálló csonkok. Kihajtani már úgysem fognak, nem is túl esztétikusak és bejutási felületet adhatnak a kártevőknek. Az pedig az egész fa romlásához vezethet.

Szellős, világos lombkorona a cél

A levélbetegségek, fertőzések, gombák elkerülése miatt és a tökéletes terméshez is fontos, hogy a metszési munkánk végén jól szellőző, és minden pontján megfelelő fényhez jutó koronát kapjunk. A beteg, mohával fedett, sérült vagy egymást fedő ágakkal kezdjünk, ezek csak útban vannak.

Forrás: hobbikert.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...