2017.02.07. 11:00:45 11589 337

Miért tartják fontosnak a vásárlók, hogy magyar terméket vegyenek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A NÉBIH kutatói az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lapban nemrég publikált felmérésükben arra keresték a választ, mennyire tartják fontosnak az emberek az élelmiszerek származási helyét.

Élelmiszer vásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Élelmiszer vásárlás

A hazai termékcsoportok között vezet a hús és a tojás, a magyar áru választása melletti legfontosabb szempont pedig a munkahelyek megőrzése volt. A nők, a 40 év felettiek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők értékelik az átlagnál jobban a magyar származású élelmiszer-termékeket. A Laboratorium.hu összeállítása...

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2015 őszén több, mint ezer embert kérdezett meg, a kutatásuk az életkor, nem és lakóhely szempontjából reprezentatívnak tekinthető. A több, mint hatvan éves Élelmiszervizsgálati Közlemények tudományos szaklap legfrissebb számában megjelent kutatás szerzői a magyar lakosság hazai élelmiszerekkel kapcsolatos véleményére voltak kíváncsiak.

Eredményeink alapján a válaszadók 82,12%-a figyel oda arra, hogy magyar élelmiszereket vásároljon. Ebből 56,32% minden vásárlás során megvizsgálja a származási helyet, 25,80% azonban csak bizonyos termékek esetén.

A felnőtt korú lakosság mindössze 17,88%-ának nem számít a származási hely a vásárláskor.

A független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. által szerkesztett és kiadott lapban külön is bemutatták, hogy az egyes termékkategóriák esetében mennyire tartják fontosnak a válaszadók a magyar származási helyet.

Eszerint leginkább a húsfélék, a tojás és a feldolgozott húsipari termékek esetében fontos az, hogy magyar élelmiszerek kerüljenek a kosárba. A gabonaalapú termékek köre csak a lista második felében kapott helyet, ezután következnek a konzervipari termékek, a szeszes italok, valamint az édességek.

Megvizsgálták azt is, hogy mik azok a legfontosabb okok, amelyek miatt a magyar vásárlók jelentős része ragaszkodik a hazai eredethez. A gabonaalapú és feldolgozott húsipari termékek esetében a legtöbben a magyar munkahelyek megőrzése miatt támogatták a hazai termékeket, utánuk következtek azok, akik úgy vélekedtek, hogy a magyar áru jobb ízű és minőségű, mint a külföldi, majd a környezetvédelmi szempontok alapján döntöttek a megkérdezettek. Érdekes, hogy azok között, akik magyar terméket vásárolnak, az ár szerepelt az utolsó helyen.

Demográfiai szempontból a nők, a 40 év felettiek és a felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezők értékelik az átlagnál jobban a magyar származású élelmiszer-termékeket. A feldolgozott húsipari termékek esetében a diákok számára is fontos, hogy magyar terméket vásároljanak, ez ugyanakkor a gabonaalapú termékeknél már nem figyelhető meg.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a termékek minőségének egyértelmű meghatározása, hatékony fogyasztói kommunikációja, az információk elérhetővé tétele nagymértékben elősegíti a minőségközpontú fogyasztói szemlélet kialakítását. Mindebben kiemelt szerepe van a Magyar Élelmiszerkönyvnek, amelynek a piaci szabályozásban és a fogyasztói minőségtudatosság kialakításában játszott szerepét is bemutatja az Élelmiszervizsgálati Közleményekben megjelent tanulmány.

Forrás: laboratorium.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Lehet, hogy mágnest kellene cseréltetnem? – A vonzás törvényéről

Az egyre szélesebb körben ismert és populáris vonzás törvénye, mely a jólét növelésére és a siker vonzására összpontosító régi filozófiára épül, manapság reneszánszát éli. A vallási és filozófiai hagyományokból kifejlődött nézetet a 20. század elején a Napoleon Hill könyveknek – pl.: a Gondolkozz és gazdagodj – köszönhetően újra az érdeklődések centrumába került. A stafétabotot később olyan szerzők vették át, mint például Louise L. Hay az Éld az életed!, és Az erő benned van! c. sikerkönyvek írója.

Gyors sós nassolni való - Ha nem szeretnéd órákig járatni a sütőt!

Nyáron egy étel annál jobb, minél gyorsabban elkészül, minél könnyedebb, esetleg „hűvösebb”, illetve minél kevesebben időre kell miatta bekapcsolni a sütőt. A saláták, főzés nélküli levesek jó ötletnek bizonyulhatnak, ám néha jól jön egy-egy laktatóbb fogás.

Így marad friss az agyad

Az agy karbantartása ugyanolyan fontos dolog, mint a testünk bármelyik részével való törődés. Igaz, hogy az agyunkkal nem igazán foglalkozunk annyit, mint például a túlsúlyunk leküzdésével. Nem gondolnánk miért is van ennek nagy jelentősége, pedig a válasz rendkívül egyszerű: minden fejben dől el! Ezt a mondást elég gyakran halljuk, de igazán nem értjük, hogy mit jelent. Most elmeséljük, miért érdemes olyan módszerekkel foglalkoznunk, amelyekkel az agyunk működését serkentjük.