2015.06.04. 11:29:16 7304 220

Mi okozza ezeket a misztikus víz alatti köröket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem utolsó látványt nyújtanak ezek a homokba rajzolt, vízalatti koncentrikus kört formáló vonalak, minták. Rögtön a gabonakörök jutnak az ember eszébe, és azonnal földönkívüli tevékenységre számítunk. Pedig csak a természet alkotott!

Vízalatti körök | Fotó: Yoji Ookata/K. Ito - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vízalatti körök | Fotó: Yoji Ookata/K. Ito

Ez a tehetséges kis művész nem más, mint a 12 cm hosszú, a sugarasúszójú halak osztályába tartozó (beszédes név:)) gömbhal. Igen, az a gömbhal, amelyik felfúvódik, ha veszélyt érez: képes a testüregét vízzel megtölteni, hogy nagyobbnak tűnjön az ellenségének. Az a gömbhal, amit mérgező húsa ellenére is fogyasztanak Japánban - ha nem megfelelő profizmussal távolítják el a hal bőrét, máját és a többi belső szervét, akkor bizony akár halált is okozhat. És az a gömbhal, amit előszeretettel tartanak akváriumban is.

Természetes élőhelyén, Japán partjainál azonban a romantikus hím gömbhalak ezekkel a szép homokba rajzolt mintákkal próbálják magukhoz csalogatni a nőstényt. Minél magasabbak a kis domborulatok, annál vonzóbbak a nőstény számára, aki ezen koncentrikus ábrázat közepébe fogja helyezni az ikrákat, amelyeket főleg az apa véd majd.

A mintázatot felfedező japán kutatók azt is megállapították, hogy a kör középpontjában a víz áramlása 25%-kal kisebb, mint a széleken, így a nőstény csalogatásán kívül praktikus okai is vannak a művészi szerelmi fészeknek, tudniillik, így a tojások is nagyobb biztonságban lehetnek. Mintha a hím azt mondaná a nősténynek, „Gyere hozzám, nézd milyen biztonságos fészket építettem a leendő kicsinyeinknek!” Bámulatos, milyen gyönyörű munkát végeznek!

Nézd meg a hím gömbhalat munka közben!

Forrás: sciencealert.com, wikipedia.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...