2017.10.31. 11:24:38 496954 456

Mi is az a panko morzsa, és hogyan készítsd el házilag?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A minap egyik receptünkkel kapcsolatban joggal merült fel olvasóinkban a kérdés: mi is az a panko? Nos, a megfejtés egyszerűbb, mint gondolnád, és - bár a válasz egészen egzotikusnak tűnhet elsőre - akár Te magad is elkészítheted, hiszen az alapanyag valószínűleg most is ott csücsül a konyhádban. :)

Panko morzsa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Panko morzsa

Tehát mi is az a panko?

A panko nem más, mint a japán zsemlemorzsa. Nagyon egyszerű alapanyag, mégsem találkozunk vele a közértben, vagy ha mégis, akkor egészen borsos áron, de azért mégis csak az a legjellemzőbb, hogy csak speckó gasztro boltokban látjuk. Éppen ezért azt gondolhatnánk, hogy ez egy kuriózum, egy különleges japán fogás, pedig erről szó sincs. Hiszen a panko nem más, mint kenyérből készült nagy szemcséjű morzsa, amit több mindenhez is felhasználhatunk, de a legtutibb az, ha a rántott húsra kerül - zsemlemorzsa helyett.

Kétféle panko létezik a japán konyhában, a fehér és a “barna”. A fehér változatban csak a kenyér “bele” van, nagy darabokban, míg a másikban ott a héja is, és általában teljes kiőrlésű kenyérből készül - ezt itthon még ritkábban kapni.

Joggal merülhet fel bennünk, hogy mi akkor ebben a különleges, és mitől jobb vagy másabb, mint a mi jó kis zsemlemorzsánk, amit már a nagyi is használt...

Nos, annak köszönhetően, hogy a panko darabkáinak mérete a többszöröse a zsemlemorzsáénak egy egészen más minőséget kapunk, más állagot. A panko szinte pehelyszerű, könnyed, légies. Ez a szerkezet kevésbé jó nedvszívó, mint a mi morzsánk, ebből pedig egyenesen következik, hogy kevesebb olajat képes magába szippantani, így ha ezt használjuk a rántott húshoz, az egy fokkal könnyebb étel lesz. Ráadásul még ropogósabb is, ami nem elhanyagolható fegyvertény eme vasárnapi fogás esetében.

Panko morzsaPanko morzsa

Hogyan készíts pankót házilag?

Most, hogy felfedtük az alapanyagot, gondolom, nem lesz meglepő a következő kijelentés: igen, a pankot otthon is el lehet készíteni.

Végy egy, már szikkadt fehér kenyeret. Vágd szeletekre, és nyesd le a héját is. Tedd aprítógépbe, amivel szabdald durva darabokra. Ezután egy gáztepsin oszd szépen el, majd be a sütőbe vele! Kb. 60 fokon szárítsd ki, de ne pirítsd meg. Mikor már száraznak tűnik az eredmény, vedd ki, és hűtsd le, és egy kicsit hagyd még tovább száradni. Mikor már tényleg pehelyszerű, tedd üvegbe! (Az ötlet az izeselet.hu oldalról származik.)

Használd bátran bármilyen ételbe, amibe zsemlemorzsát tennél.

Mezei boltokban kenyérmorzsa néven már kapható a japán pankohoz hasonló magyar termék is.

Pankós csirke

Ha kedvet kaptál a morzsa elkészítéséhez, esetleg beszereztél egy eredeti japán verziót, akkor semmiképpen ne hagyd ki ezt a panko morzsás csirke receptet: Rántott csirke másként - kalóriaszegényen is finom>>

Jó étvágyat és kellemes kísérletezést kívánunk Neked!

Forrás: gock.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.