2024.05.21. 15:31:27 5733 221

Mi az az egészségbiztosítás és hogyan működik?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Hazánkban évről évre egyre jelentősebb a magán egészségbiztosítás szerepe a mindennapokban, ezért aztán kulcsfontosságú pontosan ismerni a konstrukció szerkezetét.

Vérnyomásmérés Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vérnyomásmérés Fotó:123rf.hu

Míg ugyanis az állami ellátás minősége sajnos egyre több kívánnivalót hagy maga után, égető igény mutatkozik egy színvonalas alternatívára, erre pedig a magánorvosi ellátás jelenti a hathatós megoldást. A villámgyors, nyugat-európai szintű vizsgálatok és kezelések ugyanakkor komoly költséggel járhatnak, különösképp, ha rövid időn belül többször is igénybe kell vennünk a privát szféra szolgáltatásait.

Erre persze többféleképpen is felkészülhetünk, ám ezek nagy része jár némi rizikóval. Tudniillik, ha egy általános befektetési eszközben gyűjtjük az egészségügyi kiadásokra szánt pénzt, megeshet, hogy ahhoz épp nem férünk hozzá, amikor szükség lenne rá. Ezzel szemben az egészségbiztosítás egy tényleg biztonságos alternatíva. Mielőtt azonban leszerződnénk, feltétlenül tájékozódjunk a konstrukció legfőbb tulajdonságait illetően.

Mikor szükséges a privát egészségbiztosítás?

Elsőként célszerű azt végig gondolni, milyen esetekben célszerű rendelkeznünk egy ilyen kockázatviselési szolgáltatással. Tekintettel arra, miszerint az állami egészségügy finanszírozását nálunk az a társadalombiztosítási rendszer látja el, amely a nyugdíjak kifizetését is intézi, alapvetően azt mondhatjuk, szinte kivétel nélkül mindenkinek ajánlott rendelkeznie privát egészségbiztosítással. Ugyanis a Magyarországon érvényben lévő felosztó-kirovó rendszer azokra az aktív dolgozókra támaszkodik, akikből évről évre egyre kevesebb van, köszönhetően a demográfiai változásoknak és a csökkenő gyermekvállalási kedvnek.

Míg azonban a passzív éveinkre könnyedén felkészülhetünk célzott megtakarítási formákkal, addig egy hirtelen jött betegség esetében azonnali és hathatós segítségre van szükség. Nem ritkán ezt ma már kizárólag a magánorvosi szférában kapjuk meg. Ugyanakkor egyáltalán nem mindegy, hogy az ezzel kapcsolatos kiadásokat nekünk kell fedezni, vagy van mögöttünk egy olyan védőháló, amire nyugodtan támaszkodhatunk.

Hogyan működik az egészségbiztosítás?

Ez a konstrukció - pontosabban a szolgáltatásfinanszírozó típusa - meglehetősen könnyedén áttekinthető szerkezettel bír. Akárcsak az összes többi kockázatviselési szolgáltatás, úgy ez is a nem várt eseményekre biztosít térítést, azaz a már meglévő betegséges vonatkozásában, kevés kivételtől eltekintve nem használható. Ezt leszámítva azonban mintegy 30 különféle szakrendelésre, ambuláns műtétekre, egynapos sebészetre és akár nagy értékű képalkotó eljárásokra is térít, méghozzá roppant kényelmes formában. Egészségbiztosítás birtokában ugyanis nem nekünk kell időpontot szervezni, ezt megteszi helyettünk a biztosító. Csupán annyi a dolgunk, hogy jelezzük az intézetnek a problémát, majd ezt követően csak meg kell jelennünk a kapott időponton, ahol elvégzik a szükséges vizsgálatokat, kezeléseket.

A kapcsolódó költségeket pedig közvetlenül a biztosító rendezi az érintett egészségügyi intézményekkel. A kérdés tehát csupán annyi, melyik csomag mellett érdemes letenni a voksunkat. Nos, az árakat, illetve az elérhető szolgáltatások pontos listáját több tényező is befolyásolja, többek közt az életkorunk, az életvitelünk, szokásaink, de még a munkakör is, amiben dolgozunk. Ugyancsak mérlegelni kell annak lehetőségét, hogy szeretteinkre is kiterjesztett, úgynevezett családi egészségbiztosítást kössünk-e, vagy maradjunk a magán opciónál. Nem ritkán elérhető céges alternatíva is, amely jellemzően megengedőbb és persze alacsonyabb kiadással is jár. Ezeket a kérdéseket tehát mind át kell gondolni és gyakorta a legbölcsebb, ha a döntést egy független pénzügyi tanácsadó útmutatásai alapján hozzuk meg.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...