2020.11.18. 16:31:19 9193 180

Mi az a retinol, és hogyan használjuk káros mellékhatás nélkül?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A retinol megnevezést sok-sok olyan kozmetikai termék csomagolásán olvashatjuk, amelyek a ráncok és a pattanások elleni küzdelemben sikerrel bevethetők. A vény nélkül kapható retinol öreg veteránnak számít a bőrápolásban, mivel az egyik legeredményesebb öregedésgátló összetevő! De hogyan használjuk bőrtípusunknak a leginkább megfelelően?

Arcbőr ápolása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Arcbőr ápolása

A retinol nem más, mint az A-vitamin zsírban oldódó származéka, amit például a teljes tej és az olajos halak tartalmaznak. A kollagén lebomlását akadályozva és a sejtforgalmat ösztönözve gátolja a mélyebb ráncok kialakulását. Pigmentfoltok kezelésénél is jelentős javulást érhetünk el vele. Az egészséges bőr megőrzése mellett védelmet nyújthat fertőzésekkel szemben is az immunrendszer szabályozásában játszott szerepe miatt.

Mikortól érdemes használni?

Az érett bőrre való készítményekben biztosan megtaláljuk, de mi a helyzet a megelőzéssel? Sok szakember tanácsolja, hogy bőrgyógyászunkkal egyeztetve már fiatalabb korban (már 20-25 évesen) is használjuk annak érdekében, hogy az öregedés apró jelei minél később jelentkezhessenek.

Hogyan érdemes használni?

Türelemmel. Hiába hoz azonnali eredményt a kisebb gondokra, a nagyobb bőrproblémák kezelésénél eltelhet akár 10-12 hét is, mire a retinol látható eredményt produkál. Kezdetben a ritkán keveset elvet kövessük, hogy bőrünk alkalmazkodni tudjon az új készítményhez, és fokozatosan emeljük a gyakoriságot és az adagot is. A külsőleg használt retinolt (krém, szérum) két okból is inkább éjszaka ajánlják alkalmazni:

  • A bőr alvás közben igyekszik a nap közben elszenvedett sérüléseket megjavítani, ezért az öregedésgátló készítmények hatásosabbak ilyenkor, mint nappal.
  • A retinol fényérzékeny anyag, ezért UV-sugárzás következtében gyorsan lebomlik, ezáltal hatékonysága csökken. A nappali hidratáló készítményeket ezért retinolt stabilizáló fényvédőkkel is dúsítják.

Milyen mellékhatások tapasztalhatók?

A legtöbb esetben a mellékhatások a retinol első pár használata után eltűnnek. Kiszáradás, bőrpír-, esetleg más bőrirritáció jelentkezhet addig, míg bőrünk hozzá nem szokik a retinolhoz. Az irritációhoz szintén hozzájárulhatnak a használt krém egyéb összetevői, ilyenek az illó- és illatanyagok és az alkohol. A bőrmegújulás sebessége miatt az új bőrfelület érzékenyebbé válhat a napsugárzásra, ezért szintén fontos nappali fényvédőszer használata a retinol használata mellett!

A retinol kapszulák magas A-vitamin tartalmuk miatt kerülendők várandósság alatt és már annak tervezésekor is!

Forrás: goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...