2022.03.08. 17:20:00 8443 258

Mi az a lipödéma, ami minden 10. nőt érinthet?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valószínűleg te is ismersz olyan nőt, akinek felső teste meglehetősen vékony, míg az alsó testtájéka meglehetősen vastag. Habár lehetne szó körte alakú hízásról is, néhány esetben egy olyan kóros állapot a felelős az egészségügyi és esztétikai problémáról, amely nem róható fel az érintett személy életmódjának.

Lipödéma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lipödéma

A zsírödéma terén egyelőre kevés kutatás zajlott, ezzel magyarázható az is, hogy gyakran születik téves diagnosztizálás; limfödémával (nyiroködéma, a nyirokrendszer rendellenessége) vagy elhízással kezelik helyette tévesen a beteget. A megfelelő kezelés hiánya másodlagos egészségügyi problémákat idézhet elő.

Mit takar a lipödéma?

A lipoödéma abnormális zsírfelhalmozódás, ami a férfiaknál csupán ritkán fordul elő, jellemzően a lábakat, a fenéket, és a csípőt érinti, de esetenként a karoknál is megjelenhet. A szindróma legjellemzőbb tünete a nehéz, duzzadt láb. Az érintett terület hajlamos a zúzódásra és érintésre egyre fájdalmasabb, mivel a szöveti elváltozások miatt a bőr érzékenyebbé válik és az érfalak is károsodhatnak. A zsírfelhalmozódás a mozgás nehézkességén kívül szorongást és depressziót is előidézhet.

Fontos kiemelni, hogy a betegséget nem túlsúly okozza, egészséges testsúlyú emberek körében is gyakori az érintettség. Ellenben azt gyanítják, hogy genetikailag örökölhető és hormonális változás (pubertás, menopauza, fogamzásgátló tabletta, várandóság) miatt is kialakulhat ez az állapot.

A lipödéma gyógykezelése

A betegségre jelenleg nem létezik gyógymód, és önmagában nem nyújt érdemi megoldást sem a drasztikus fogyókúra, sem a túlzott testmozgás. A tünetek kezelésére - a szövetek kóros tömegének, így a fájdalom mértékének csökkentésére - zsírleszívás alkalmazható. Kevésbé drasztikus esetekben kézi vagy gépi nyirokmasszázs, vénás torna, illetve kompressziós terápia hozhat enyhülést, mely utolsó során a zsírszövetre gyulladáscsökkentő hatás érvényesül.

A lipödéma napi szinten történő kezeléssel és kiegyensúlyozott étrend tartásával viszonylag jól kordában tartható, amit rendszeres, nem megerőltető testmozgással (úszás, kerékpározás vagy séta kompressziós harisnya viselésével) egészíthetünk ki.

Forrás: www.independent.co.uk

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...