2023.08.08. 09:45:00 6196 226

Mesebeli és valódi tengerek tengerésze: Ismerd meg az igazi Popeye-t!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

"Popeye, a tengerész. Hajóját nem éri vész. Nyeli a habokat. Eszik jó nagyokat. Popeye, a tengerész!" Ugye, hogy te is énekeltél magadban az előző mondatokat olvasva? Lehet, hogy hallottál már arról, hogy a popkultúra eme ikonikus alakja képregényhősből vált rajzfilmhőssé, de azt vajon tudtad, hogy egy valóságos személyről lett mintázva?

Aprócska tengerész - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Aprócska tengerész

Popeye egy erős, de jószívű tengerész, aki folyamatosan spenótot fogyaszt, hogy azáltal hatalmas erőre tegyen szert. Ez különösképpen akkor válik előnyére, amikor nagy szerelmét Olivia Oylt akarja megvédeni riválisától, de a kikötővárosban ezen kívül is vár rá számtalan kaland.
A Popeye-rajzfilmsorozat hatalmas népszerűségre tett szert az 1937-es indulása után következő hosszú évtizedekben, aminek létrejöttében egy magyar származású alkotó, Zaboly Béla is részt vett. (A Wikipedia hivatkozó szócikke szerint.)

Popeye, alias Frank „Rocky” Fiegel

A rajzolt karaktert Elzie Crisler Segar alkotta meg, viszont egy valódi kikötői rakodómunkás, Frank "Rocky" Fiegel külső megjelenése (fizikum és ruházkodás), illetve jelleme alapján.
Igen, Frank tényleg pipázott, és azzal a szájában beszélt, valamint a bunyókat sem kerülte el.
A Lengyelországból emigrált férfit a valóságban is emlegették "Pop Eye" becenéven, mivel egy verekedés utóhatásaként deformált lett az egyik szeme.

Frank Fiegelnek a kemény külső mellett voltak lágyabb vonásai is, amelyekről a karakter alkotója személyes ismeretség alapján szerzett tapasztalatot. A marcona és meglepően alacsony tengerész nagyon kedves személyiség volt, aki különösen a gyerekeket szerette szórakoztatni a történeteivel.
Ezek a belső tulajdonságok, valamint a rendíthetetlen, céltudatos, és nem mellesleg humoros karakter tették Popeye-t olyan kedveltté, hogy generációkon keresztül osztoztak szívesen kalandjaiban.

Popeye szerelme és ellenfele

Még egy érdekesség, hogy a Popeye szerelmeként bemutatott karakter sokáig főszereplő volt, aztán a tengerész elsöprő sikere miatt mellékszereplővé fokozták vissza. Így vált Popeye barátnőjévé. A képregényrajzoló őt is az egyik ismerőséről mintázta meg, amely öltözködésében és fizikai megjelenésében nyilvánult meg leginkább.
A Bluto vagy Brutus néven szereplő ellenség figurája pedig akkor tűnt fel a történetben, amikor Frank „Rocky” Fiegel legyőzte egyik nála sokkal erősebb kihívóját.

Forrás: www.historydefined.net, popeye.fandom.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...