2017.02.26. 14:29:00 8811 233

Mese, mese, mátka… - Miért jó, ha olvasol a gyereknek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mindennapok rohanásában sokszor kevés időnk jut a minőségi kikapcsolódásra. Sem időnk, sem energiánk mondjuk egy jó könyvet elolvasni. Ez az egész kicsit megváltozik, ha gyermek érkezik a családba. Persze, nem a magunk szórakoztatására ragadunk könyvet, a legkisebbeket szeretnénk ezzel boldogítani.

Meseolvasás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Meseolvasás

Mert olvasni, felolvasni, együtt olvasni jó, babának, gyereknek, anyának, apának, nagymamának, nagypapának egyaránt. Úgyhogy kedves szülők, lelkes mamák és papák, nagynénik, nagybácsik, ragadjatok könyvet és olvassatok a gyerkőcnek, legyen akármilyen kicsi még! Azon kívül, hogy így is minőségi időt töltetek a gyerkőccel, még sok más indok van, amiért érdemes már egészen kicsi korban elkezdeni a gyermeknek, a gyermekkel az olvasást.

Olvasni jó!

 • Az olvasás segíti a kicsiket a hangok, szavak képzésének elsajátításában, illetve azok megértésében.

 • Játszva megtanulják, megismerik a nyelv struktúráját, „nyelvtanát”.

 • A rendszeres felolvasással a gyerek szókincse is bővül, hiszen ezek a történetek rengeteg olyan szót tartalmaznak, amiket egyébként nem használunk.

 • Ha sokat olvasol a gyerkőcnek, az segíti, fejleszti a fantáziáját, kreativitását. A történet hallgatása közben a mese megelevenedik előtte, elképzeli a szereplőket, ki, mit, hogy csinál. Vagyis mozizik, csak épp fejben.:-)

 • Megismerik a konfliktusokat, illetve megtanulják azokat könnyebben megoldani.

 • A napi feszültséget egy-egy mese segítségével, az általa megélt izgalmakkal könnyebben le tudják vezetni.

 • Attól függően, milyen mesét olvasol neki, segítségükkel megismerhetik a világot, kultúrákat.

 • A mesék segítenek eligazodni a gyerekeknek a jó és a rossz világában.

 • Minél előbb ismerkedik meg a gyermek a könyvek, betűk, olvasás világával, annál valószínűbb, hogy később is szeretni fogja ezeket.

 • A rendszeres hangos meseolvasás jó hatással van a gyerek memóriájára is. Érdeklődését, motivációját is segíti.

 • Amíg Te olvasol, ő éberen figyel – így a koncentrációs képessége is edződik.

 • A saját fantáziádat is fejlesztheted, illetve karbantarthatod, hiszen a legkisebbek még nem annyira igénylik a „hagyományos” meséket. Ők beérik egy-egy képeskönyvvel, és az ott látott képekről szóló, általad kitalált történettel. De a bábozást is szeretik az egészen aprók!

 • Minden egyes történettel csodás élményt szerzel majd a gyermekednek, unokádnak. Egy-egy mese közös élmény lesz, mellyel erősíted a köztetek lévő szülő-gyermek, nagyszülő-gyermek kapcsolatot.

Forrás: baby-und-familie.de, pampers.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezért érdemes lapozgatni a „füveskönyveket”

A sokak ágy mellé helyezett olvasmányává vált Márai-féle Füves könyv olyan minden embert érintő és érdeklő kérdéseket tart szem előtt, mint: a testi fájdalom enyhítési módjai vagy éppen a mindennapi alapigazságok. Az eredetileg botanikai ismeretek közlésére alkalmas füves- vagy füvészkönyvek idővel életbölcsesség-gyűjteményekké váltak, melyek az élethosszig tartó önismeret útján tanácsokkal, intelmekkel és útmutatásokkal szolgálnak bennünket.

Fel a kalappal! Elegáns védelem a fejnek

Érdekes, hogy egészen a XVII. század beköszöntéig egyetlen úri hölgy sem viselt kalapot. Viseltek azonban a cselédasszonyok, az alsóbb rétegekhez tartozó fiatal lányok, majd a későbbiek folyamán a városi polgárság hölgyei is. Ezután már nem kellett sok ahhoz, hogy a pompás kalapok belopják magukat a nők budoárjaiba, így előszeretettel viselték azokat séták, cukrászdázás, díszes vacsorák, vendéglők, teadélutánok idején, vagy éppen udvarlók fogadásakor. Nem csoda hogy a fejfedő-eleganciának ma is sokan hódolnak.

A tested többet „mondhat” minden szónál – Mert nem csak szavakkal kommunikálunk

Testünknek külön nyelve van, ami hangok és szavak nélkülisége ellenére is jelentőségteljes. A nem szavakkal közölt kommunikációs módok között élen járnak a gesztusok, a testtartás, a mimika, a szemkontaktus és a testtartás. Ezek alátámaszthatják vagy épp ellenkezőleg: érvényteleníthetik a verbálisan átadott üzenetközvetítéseket. Hitelesíthetik vagy hitelteleníthetik, hangsúlyozhatják vagy súlytalanná formálhatják mindazt, ami a szóbeli közlés során elhangzott.