2020.02.22. 15:20:39 10240 320

Mennyire “öreg” a szervezeted? A vérben lévő fehérjék megmondják
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fehérjék, aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. A fehérjék kialakításában a 20-féle „proteinogén” (fehérjealkotó) aminosav vesz részt.

Vérvétel, egészség - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vérvétel, egészség

“Régóta tudjuk, hogy bizonyos fehérjék mérése információt nyújthat az ember egészségi állapotáról - például a szív- és érrendszeri lipoproteinekről" - mondta Tony Wyss-Coray, a neurológia és neurológiai tudományok professzora a Stanford Egyetem Alzheimer-kór Kutatóközpontjának társigazgatója. "De eddig nem vettük észre, hogy oly sok különböző fehérjeszint - az általunk megnézetteknek mintegy harmada - jelentősen megváltozik az előrehaladtával." Wyss-Coray szerint a test szöveteiből a keringő vérbe vándorló számos fehérje szintjének változása nem csak jellemzi, de valószínűleg okozza az öregedés jelenségét is...

A kutatók a 18-95 éves korosztályba tartozó 4263 személy vérében lévő fehérjéket elemezték. A tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a fiziológiás öregedés nem egyenletes ütemben halad, hanem egyenletlen pályát mutat, három különálló inflexiós ponttal az emberi életciklusban. Ez a három pont átlagosan a 34, 60 és 78 éves korban fordul elő. Ekkor a vérben lévő fehérjék mennyisége észlelhetően megváltozik. Vagy lecsökken vagy a csúcsra nő. Azaz, ahelyett, hogy egyszerűen növekedne vagy csökkenne, vagy az egész életen át ugyanaz maradna, sok fehérje szintje egy ideig állandó marad, majd a fenti korokban hirtelen felfelé vagy lefelé tolódik el.

Ez még nem minden! A kutatók egy olyan képletet állítottak fel, amelynek alapján, a fehérjék vizsgálatával, képesek voltak a vizsgált személyek életkorát három év pontossággal megmondani! Azt is észlelték, hogy azok az emberek, akiknek kiszámolt életkora lényegesen alacsonyabb volt mint a tényleges életkora, rendkívül egészségesnek bizonyultak. Az egyes egyének vérplazmájában megközelítőleg 3000 fehérje szintjének mérésekor a Wyss-Coray csapata 1 379 fehérjét azonosított, amelyek szintje jelentősen különbözött a résztvevők életkorától függően.

A kutatás arra is alkalmasnak mutatkozik, hogy a fehérjék szintjének meghatározása révén azonosítani lehet azokat az embereket, akik a közeljövőben rohamosan öregedni fognak, azaz bekerülnek az Alzheimber kór vagy a kardiovaszkuláris betegségek által veszélyeztetettek közé. Ehhez a vizsgálathoz elegendő 373 fehérje szintjének megmérése.

Sőt, valójában csupán kilenc fehérje is elegendő egy megfelelő előrejelzés elvégzéséhez - mondta Wyss-Coray. "Kilenc vagy tíz fehérje után a további fehérjék hozzáadása a “biológiai órához” már csak egy kicsit javítja a jóslatok pontosságát" – állította.

Forrás: medicalxpress.com/news/2019-12-aging-blood.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...