2017.08.05. 16:58:22 12372 385

Mennyei augusztusi manna: az áfonya!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kezdődik az áfonya szezonja, lassan minden piacon találkozhatunk a hamvaskék, borsó méretű kis bogyókkal. Sokan csak gyümölcsként tekintenek rá, ámbátor egyre inkább terjedőben van a nézet, hogy az áfonya valójában egy szupergyümölcs, rengeteg gyógyhatással. Ami ráadásul még igaz is.

Fekete áfonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fekete áfonya

Az áfonya legismertebb tulajdonságai csokorba szedve

Keringést serkentő hatása közismert, ennek köszönhetően – leegyszerűsítve a biológia órát – a szemfenéki érhálózat karban tartása okán kiváló látásjavító, regenerálódást elősegítő. Említhetjük még antibakteriális hatását, illetve, ha megfelelő módon fogyasztjuk, különböző emésztési problémáinkra is megoldást jelent.

Áfonya a nép gyógyászatban

A leveléből elkészített teát annak vérnyomáscsökkentő hatása miatt fogyasztották, de ugyanúgy találkozhattunk azzal is, hogy gyomorproblémákra, emésztési rendellenességekre ajánlják. A régi öregek cukorbetegség elleni szerként is számon tartották.

Fogyasztása

Nyersen talán a legfinomabb, bár korlátlan mennyiségben történő elpusztítása okozhat kellemetlen meglepetéseket emésztésünk felgyorsulása révén… Ettől függetlenül mértékkel fogyasztva az egyik legfinomabb gyümölcs a nyár ezen időszakából. Lehet belőle lekvárt főzni, akkor egész évben élvezhetjük a finomságot, és jót is teszünk vele magunknak. Ha csak az étkezésre gondolunk, süthetünk belőle bármilyen süteményt, készíthetünk belőle ezerféle mártást, szószt különféle húsok mellé, de összeüthetünk belőle meleg nyári napokon egy tányér hideg gyümölcslevest is. A lehetőségek tárháza végtelen. Szinte.

Ha gyógyászati célokkal szeretnénk táplálékkiegészítőnek bevenni étrendünkbe, igen sok áfonya készítmény található már meg az erre szakosodott szak – és/vagy bioboltok polcain. Bár személy szerint én inkább enném még a mirelit áfonyát is, mint az áfonya kapszulát, de hát ízlések és pofonok, mint tudjuk…

Az áfonya termesztése

Sokan ódzkodnak az otthoni ültetésétől, mivel sokak által problémás növényként van számon tartva. Annyi igazság van a dologban, hogy talajra igényes növény, csak savanyú földben érzi jól magát. Mivel igen nagy eséllyel a kertünk talaja nem felel meg a bokornak, érdemes külön erre a célra zsákos kiszerelésű földet szereznünk kertészetből, ha mindenképpen szeretnénk áfonyát nevelni otthon. És ha már ültetjük, az sem mindegy hova tesszük ezt, az áfonya szereti ugyan a napfényes területeket, de alapvetően nyirkos, hűvös klímán érzi „otthon” magát. Ezek ismeretében kell azt eldöntenünk, hogy a kertünk megfelelő teret tud-e biztosítani a remek áfonya számára.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...