2021.02.03. 16:24:07 11387 286

Melyik növényt, milyen cserépbe?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy növény élettartama nagyban függ a körülményektől és talán meglepő lehet, de az is fontos szerepet játszik, hogy miben tartjuk. Ha hosszú életű cserepest szeretnénk, nem csak a külcsín számít a virágtartó edény választáskor!

Vegyes virágcserép - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vegyes virágcserép

Egészséges, megnyugtató és szép látvány otthonunkban egy jól gondozott, egészséges növény. Egy jópofa kaspóval pedig végképp beilleszthetjük a miliőbe. Ám nem lehet ez az egyetlen szempont, ha azt szeretnénk, hogy a növény jól érezze magát!

Milyen anyagból legyen?

A kaspó kiválasztásakor mindig gondoljuk át, milyen célra használjuk majd, hiszen a különböző növények mind mást szeretnek. Lehet kerámia, ha olyan növényeket akarunk ültetni, amik gyökérzete nem igényli a fényt. A kerámia előnye, hogy rendkívül jól átereszti a levegőt, a vizet fokozatosan adja le, nehezebben szárad ki benne a vízigényes növény földje. Súlyukból adódóan olyan cserepeseknek válasszuk, amiket nem kell mozgatnunk, például teleltetnünk. Nem alkalmasak tehát például orchideának (a léggyökerek fény és levegőigénye miatt) vagy citrusféléknek (a cserép jó vízmegtartása a citrusoknál inkább hátrány).

Választhatunk üveggyapotból vagy műanyagból készült edényt is a növényeinknek. Ezek könnyűek, nem szabályozzák a föld nedvességét és léggyökerekkel táplálkozó típusoknak is ideálisak. Ráadásként ezek a darabok a fagyot is általában jól tűrik.

Kerámia kaspó esetén nehezebb fagyállót választanunk, de nem lehetetlen! Koppintsuk meg az edény falát, mikor még üres. Minél magasabb hangon csendül, annál jobb fagytűrő képességgel rendelkezik.

Forma és méret, virágra szabva

Míg a pozsgások kedvelik az alacsony, csöpp kis kaspókat, nincs szükségük víztárolóra és a gyökerük sem foglal sok helyet, addig a korán virágzó növényeknek inkább a széles kaspó a megfelelő választás. A mélyre törő gyökerű növények, mint például a rózsa, akkor virulnak ki igazán, ha van helyük lefelé terjeszkedni gyökerükkel. Nekik tehát a magasabb edény való. A méretnek mindig az adott növényhez kell igazodnia, hiszen számos típus időről-időre nagyobb helyet igényel növekedés közben.

Nem csak akkor érdemes átültetnünk, ha eljött a méretváltás ideje. Legfeljebb három évente mindenképp frissítsük földcserével a növényt, így biztosítva a tápanyagellátását.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...