2021.03.02. 16:27:18 8321 259

Melyik illóolajat használjam fejfájás esetén?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mint minden kellemetlen tünet esetén, amennyiben rendszeres fejfájással küzdünk, érdemes kivizsgáltatni magunkat. A fejfájás lehet egy önálló kórkép is, de sok más betegség kísérőtünete is. Ilyenek pl. szembetegségek, felső-légúti fertőzések, gyulladásos betegségek, magas vérnyomás, nyaki gerincbetegség, stressz, fizikai, lelki kimerültség stb.

Fejfájás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fejfájás

Ha ezek nem jellemzőek ránk, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy ittunk-e eleget aznap, aludtunk-e rendesen, esetleg nem néztük-e túl sokat a képernyőt.

Ha tudjuk, hogy mi a fejfájás oka, akkor természetesen először azt próbáljuk meg kezelni. Emellett persze szükség lehet arra, hogy a már kialakult fájdalmat enyhítsük.

Ha úgy döntünk, fájdalomcsillapító helyett (vagy azt kiegészítve) inkább az illóolajok jótékony hatását használnánk ki a fájdalom megszüntetésére, többféle lehetőség közül is választhatunk:

  • borsmenta: akár párologtatva, akár erősen hígítva és tarkóra, halántékra kenve alkalmazhatjuk erőteljes fájdalomcsillapító hatása miatt. Vigyázzunk, szembe ne kerüljön! Várandósok és szoptatós kismamák ne használják a borsmenta olajat a fejfájás csillapítására sem!

  • levendula: nyugtató, jó hatással van az idegrendszerre, és vérnyomáscsökkentő hatása is van, így magas vérnyomás következtében kialakult fejfájás esetén is sikerrel alkalmazható. Tehetjük párologtatóba, vagy hígítva kenhetjük a talpra vagy a halántékra, tarkóra is, de fürdőben is alkalmazhatjuk (fürdő készítésénél mindig tegyük tejbe vagy sóba az olajat, mert önmagában a vízben nem fog feloldódni).

  • rozmaring: fájdalomcsillapító és antidepresszáns, valamint élénkítő hatása is van, ezen kívül a vérnyomást is emeli. Így abban az esetben használjuk, ha a fejfájásunk inkább kevés alvás, kimerültség vagy alacsony vérnyomás miatt alakult ki. Használhatjuk párologtatóban, vagy helyileg alkalmazva is. Várandósság alatt ne használjuk, és lefekvés előtt 3-4 órával sem, élénkítő hatása miatt. Epilepsziás betegek számára használata tilos!

  • szegfűszeg: szintén erőteljes fájdalomcsillapító hatással rendelkezik, viszont nagyon erős olaj, így alaposan meg kell hígítani (fogfájás kivételével, mert akkor helyileg egy cseppet használhatunk töményen- kizárólag felnőttek esetén!). Párologtatva és helyileg alkalmazva is használható, illetve kádfürdőben is bevethetjük. A várandósság ideje alatt, illetve máj-és vesebetegség esetén ne használjuk!

  • tömjén: a tömjént nem önmagában, inkább a fenti olajokkal együtt, keverékként alkalmazzuk, legjobban a levendulával és a szegfűszeggel keverhető. Számtalan egyéb hatása mellett, erőteljesen nyugtató hatású olaj. Várandósság és szoptatás alatt viszont tilos a használata!

Ha szeretnél magadnak készíteni egy fejfájás elleni keveréket, akkor egy evőkanálnyi (15 ml) hordozóolajhoz tegyél 12 csepp levendula olajat, 8 csepp borsmenta olajat, 8 csepp rozmaring olajat, 4 csepp kakukkfű olajat. Ezt a keveréket kend a halántékodra, nyakadra a haj vonala mentén, illetve oda, ahol a fájdalmat a legerősebben érzed. Ha szükséges, ismételd meg a kezelést.

12 éven felüli gyermekek és felnőttek részére alkalmazható.

Ne feledd, hogy az illóolajok fenti, jótékony hatásai csak akkor érvényesülnek, ha tiszta, adalékmentes olajokat használsz! A mindenféle vegyszerrel felhígított illóolajokat semmiképpen nem ajánlom fejfájás esetén használni, mert a belélegzett/felszívódó vegyületek még tovább fokozhatják a fájdalmat. Mindig keresd a legmagasabb minőségű, CPTG minősítésű olajokat!

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...