2016.11.21. 15:00:00 11902 348

Meglepő dolgok a hajhullás hátterében
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Férfiakat és nőket egyaránt sokként érhet, amikor azt veszik észre, hogy a hullik a hajuk. Az ok kiderítése pedig nem egyszerű, néha valóban triviális vagy éppen nagyon is meglepő dolgok állhatnak a háttérben.

Férfi hajhullás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Férfi hajhullás

1. Stressz

Az otthoni és a munkahelyi dolgok egyaránt okozhatnak stresszt, amire a szervezetünk hajhullással is reagálhat a pszichés tünetek mellett. Megemelkedhet a tesztoszteron szint, ami befolyásolhatja a haj növekedési ciklusát. Ez egy nem annyira szolid jelzés a testünktől, hogy egy kicsit vegyünk vissza, pihenjünk, alkalmazzunk stressz levezető technikákat, vagy végső esetben keressünk egy kevésbé megterhelő munkát, lépjünk ki a kapcsolatból, ami felőröl minket. A forrását valószínűleg be fogod tudni azonosítani.

2. Vérszegénység

Más néven anémia, ami tulajdonképpen azt jelzi, hogy vashiányod van, így nincs elég vörösvérsejted, ami hatékonyan elszállíthatná az oxigént a sejtekhez, jelen esetben a hajadhoz. Ha vérszegény vagy, akkor a következő tüneteket is tapasztalhatod: fáradtság, gyengeség, fejfájás és ugyebár a hajhullás. Hogy megbizonyosodj arról, hogy ezzel a problémával küzdesz, látogass el az orvosodhoz és kérj egy vérvételt. Ha a teszt pozitív lesz, első körben térj át egy olyan étrendre, ami több vasat tartalmaz. Egyél több marhahúst, halat, sötét zöld színű zöldségeket. A vas C-vitamin jelenlétében még könnyebben felszívódik, egyél több narancsot. Tabletta formájában is javasolhatja az orvosod, sőt, súlyos esetekben akár vénásan is.

3. Nagy mértékű fogyás

A fogyás úgy lesz tartós, és úgy normális, ha fokozatosan következik be. Azonban, ha hirtelen megy végbe, akkor traumaként élheti meg a test, és visszatarthatja a tápanyagokat, vitaminokat az olyan nem létfontosságú szövetektől, mint például a haj. Az extrém fogyás miatt mindenképpen érdemes felkeresni az orvosodat!

4. Túl sok vegyszer a hajra

A folyamatos hajfestés bizony megviseli a hajat. Elvékonyodhat a hajszál, és nincs túl jó hatással a fejbőrre sem. A hajfestékek károsíthatják a felső hámréteget, ami védi a hajhagymát is, így komoly kárt, sérülést okozhatnak ezek a vegyszerek, és ez bizony hajhulláshoz is vezethet. Próbálj meg legalább 8 hét szünetet tartani a hajfestések között, és kérd meg a fodrászod, hogy kímélőbb festéket használjatok, pl.: ammónia menteset. Ez valószínűleg drágább lesz, de hosszú távon megéri. Két hajfestés között erősítsd a hajad ápoló szerekkel, és ne feledkezz meg a fejbőr ápolásáról sem.

5. Fejbőr problémák

Ha rendszeresen küzdesz korpával, a vastag, hámló, száraz bőr megakadályozhatja a haj egészséges növekedését és hajhulláshoz is vezethet. Használj korpásodás elleni sampont és gondolj a száraz fejbőrödre is. Ha nem múlna el, látogasd meg az orvosod, hátha gombás fertőzéssel állsz szemben.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...