2016.05.15. 09:25:13 13001 252

Még nem késő! – Mentsd meg a kiszáradt növényedet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bevallom, nálunk néhányszor (vagyis inkább jó néhányszor) előfordult, hogy egy-egy növénytől fájdalmas búcsút kellett vennünk, mert bizony (hiába a „folyamatos” ápolás, öntözés… khm…) kiszáradt. Pedig lehet, még megpróbálhattunk volna életet lehelni belé…

Szobanövény locsolása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szobanövény locsolása

Akár a kertünkben, akár a szobanövényeink között találunk egy-egy kiszáradt példányt, a szívünk majd’ megszakad, még ha tudjuk is, hogy erről bizony mi tehetünk. Talán ha kicsit többet foglalkozunk vele... Talán ha kicsit többet öntözzük…

Vannak kivételek

Ha az összes, kiszáradásra ítélt növényünket nem is menthetjük meg (azért bízzunk benne, hogy olyan sok nincs is), azért egy próbát mindenképpen megér minden elszáradt zöld élet!

Miért szárad ki?

A növények a leveleiken keresztül lélegeznek. Ám ha a növény kevés vízhez jut, a levelek elpusztulnak, a fotoszintetizálás megszűnik. Így a növény virágai sem tudnak majd lélegezni, szépen lassan kiszáradnak ők is.

Mit tehetünk ellene?

Ha rövid választ szeretnénk ezzel kapcsolatban: figyeljünk növényeinkre, ápoljuk őket gondosan.

-Ültessük őket olyan helyre, ahol nem kapnak hőgutát

-Ha hosszabb időre elutazol, gondoskodj róla, hogy növényeid akkor is rendszeresen legyenek öntözve! Ha megoldható, szólj a család valamelyik tagjának, hogy néha ugorjon el hozzátok egy öntözés erejéig. Vagy „nyaraltasd” náluk, esetleg egy megbízható szomszédnál a növényeidet. Ha egyik sem járható út, és nincs kire bíznod a növényeket, szaküzletekben vásárolható olyan palack, mely a földbe ledugva fokozatosan adagolja a vizet a növénynek.

-A szobanövényeknél tegyél egy speciális szivacsot a kis tálkába, amiben a növény áll, így a szivacs felszívja majd a felesleges vizet.

-A zöld pázsit kiszáradását szintén a már tavasszal elkezdett és nyáron is rendszeresen folytatott öntözéssel előzheted meg.

Mit tehetünk, ha megtörtént a baj?

Haladjunk lépésről lépésre:

-Távolítsuk el a növényt az addigi helyéről, szedjük ki a földjéből.

-Keressünk neki másik helyet, edényt.

-Ezután kapjon vizet, de arra ügyeljünk, hogy ne öntözzük túl a növényt! Nyilván ilyenkor növénykénk kicsit összemegy, összeszottyad, és ha túl sok vizet öntünk rá, gyökerei el is rohadhatnak. Csak fokozatosan szoktassuk hozzá a vízhez!

Ha oda a zöld gyep!

Ha zöld helyett sárga színben pompázik az udvaron a fű, akkor sem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Kezd el rendszeresen, mondjuk naponta kétszer öntözni, és ha szerencséd van, néhány napon belül újra gyönyörű, élénk színben pompázik a gyeped.

Ha mégsem sikerül…

Sajnos, benne van a pakliban, hogy nem sikerül feljavítanod a növényeidet. Ez szomorú, de talán arra ösztönöz majd, hogy a kerted, lakásod többi díszére jobban figyelj majd.

Forrás: garten.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...