2015.01.23. 11:02:27 5733 41

Medvék szenvedtek halálos csokoládémérgezést
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Négy elpusztult medvét találtak New Hampshire államban a vadászok által csaliként kihelyezett nagy mennyiségű csokoládé közvetlen közelében. Egy szakértő szerint fel kell függeszteni a csokoládécsapdák használatát az erdőkben - írja a New York Daily News internetes portál.

Barnamedve (illusztráció) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Barnamedve (illusztráció)

A két felnőtt nőstény medve és a két medvebocs tetemére egy 40 kilogrammos csokoládé- és fánkcsomag 15 méteres körzetében találtak rá tavaly még szeptemberben.

A New Hampshire-i Egyetemen végzett boncolás és a toxikológiai vizsgálat szerint az állatokkal a csokoládéban található teobromin nevű vegyület végzett, amely súlyosan mérgező a medvékre nézve.

Andrew Timmins, New Hampshire vadügyi minisztériumának szakértője egy ülésen csütörtökön elmondta, hogy a megoldás a csokoládénak az erdőktől való távol tartása lehetne.

Annak az eshetősége, hogy a medvékre halálos lehet a csokoládé, még 2011-ben keltette fel a minisztérium figyelmét, amikor Michigan államban egy feketemedvebocs halálát kötötték teobromin mérgezéshez.

Timmins elmondása szerint minden csokoládéban más-más mennyiség található a vegyületből, de mind mérgező lehet, függően attól, hogy a medve mennyit eszik belőle.

"A medvék csalihoz vonzását fontos vadgazdálkodási eszköznek tartjuk, ezért nem akarunk megszabadulni tőle, de talán változtatni lehetne a csalikihelyezési gyakorlatban ahhoz, hogy a csokoládé ne mérgezze tovább a vadakat" - mondta Timmins.

Akadtak azonban szkeptikusok is az ülés után, akik nem voltak meggyőződve arról, hogy a csokoládé okozta a halálos mérgezést. Dave Nickerson szerint érdemes lenne a tetemeket fagyállómérgezésre is vizsgálni.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kiderült! Ettől boldogok az emberek

A boldogság azok közé a fogalmak közé tartozik, amit egyénenként mindannyian meg tudunk élni, átadni, kézzelfoghatóvá tenni viszont annál nehezebben. Általában egy olyan pozitív érzelmi állapotként szoktuk definiálni, ami által elégedettséget, örömet, nyugodtságot érzünk. Arról viszont nem vagyunk meggyőződve, sem meggyőzve, hogy ez az állapot az egyén életében folyamatossá válhat.

A hármas típusú diabétesz, a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.