2017.01.12. 14:13:29 11857 301

Mauritius - Ha elmenekülnél a téli hideg elől
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Fehér homokos partok, pálmafák, nyugágyak, háborítatlan pihenés, nyári meleg, akár most, januárban is - ez Mauritius, ahonnan talán senki nem távozik csalódottan. Persze ez csak akkor igaz, ha hamisítatlan trópusi nyaralásra vágysz, és nem valami másra.

Mauritius, tengerpart - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mauritius, tengerpart

Mauritius valóban ideális célpont a trópusi nyaralásra. Megfelel az elvárásoknak: bámulatos színű a tenger, szépek a strandok, hangulatos, nyugalmas zegzugokkal van tele, mindenhol szép a táj. Mauritius könnyen bejárható egynapos kirándulásokkal és remek a klímája. Mauritiusról kevesen jönnek haza csalódottan.

Mauritius olyan trópusi paradicsom, amilyet a prospektusok fotói alapján meg szoktunk álmodni. Ideális hely az otthoni mókuskerékből kiszállni, andalogni a strandon, lustálkodni, olvasgatni a szállodai medence körül, a bungaló teraszán.

Érdemes sok olvasnivalóval felszerelkezve nekiindulni a mauritiusi nyaralásnak. A hotelek zöme távolabb található a nyüzsgő éjszakai élettől, ezért a vendégek részben rá is vannak kényszerítve a hotelek esti programjaira.

Mauritius nagy előnye a karibi térség és Délkelet-Ázsia felkapott trópusi nyaralóhelyeihez képest, hogy Magyarországhoz hasonlítva az időeltolódás csupán 3 óra, így az átállás könnyű. Igaz, a repülési idő Európából Mauritiusra hosszú: átlagosan 14 óra. Repülőjegyek Mauritiusra Mauritiust a közvélekedés exkluzív, drága nyaralóhelynek tartja. Több szempontból az is. A mauritiusi szállodai szobák drágábbak, mint más téli nyaralóhelyen. Mauritius divatos, ezért mindig vannak olyanok, akik hajlandóak megfizetni a márkanévből adódó többletárat. Mauritiuson a nyaraló privilegizált helyzetű embernek érezheti magát a többi látogató társaságában. A szigetet nem is a hátizsákos turisták látogatják, hanem felső középosztálybeliek. Mauritiuson legfeljebb a középkategóriás szállodákban találunk átlagos keresetű nyugat-európaiakat.

Őszintén meg kell mondanunk, hogy a Mauritius alternatívájaként gyakran felmerülő, a térségben lévő Seychelle-szigetek a természeti szépségek, a növényvilág gazdagsága szempontjából sokkal többet kínál. A mozgalmas emberi környezetet, aktív nyaralást igénylők viszont Mauritius-szal járnak jobban.

Mauritiuson a szállodák közvetlen környékétől eltekintve szinte mindenhol rontja az összképet a fegyelmezetlen helyiek által eldobált rengeteg szemét. A hotelek strandjainál viszont szennyezi a tengervizet a sok motorcsónak, jet-ski.

A sziget méretéhez képest - csaknem kétszer nagyobb fővárosunknál - jelentős a lélekszáma (1,3 millió). A népsűrűség meglepően magas, 600 fő/négyzetkilométer a magyarországi 108-hoz képest. Ne képzeljünk idillien elszigetelt szigetet. A fősziget 67km hosszú és 46 km a legszélesebb pontja. A repülőtértől a fővároson keresztül az északi partig húzódik egy kb. 60 kilométer hosszú gyorsforgalmi út.

Bár Mauritius viszonylag kicsi sziget, a szállodaválasztásnál érdemes alaposan tájékozódni, hogy az egyéni/családi elképzeléseknek, elvárásoknak a sziget mely része felel meg.

Az Indiai-óceán vize arrafelé meleg a téli hónapokban is, tiszta, csodás színű, algáktól mentes. Találunk olyan partszakaszt, ahol a homok darabos, hiányzik a mauritiusi vakítóan fehér szín, élesebb a koralltörmelék. Ezért és a tengeri sünök miatt tanácsos műanyag lábbeliben sétálni. Mauritiuson sem szabad abból kiindulni, hogy a sziget minden részén bizonyosan csodaszép, kellemes a strand. Mauritiuson a szállodákat jellemzően oda építették, ahol ideálisak a tengerparti nyaralás természeti feltételei. A szállodák előtt lévő strandokat több helyen mesterséges eszközökkel is feljavították, pálmafákat ültettek. "Képeslap minőségű" partok azonban inkább a fősziget közelében lévő kisebb szigeteken vannak (pl. Ile de Gabriel).

Mauritius angolul kiejtve : marisöz, franciaul így írják: Île Maurice és így ejtik ki: il morisz.

Mauritius, tengerpartMauritius, tengerpart

Tetszett

  1. A sok magas színvonalú hotel
  2. Flic en Flac 8 kilométeres strandon hosszasan sétálni agyat szellőztetve
  3. Mont Choisy korallhomokos strandja egy hosszú földnyelven
  4. Sznorkelezés Trou au Biches és Belle Mare strandoknál (papagájhalak, bohóchalak, fűrészes sügérek)
  5. Le Morne félsziget szép fákkal és háttérben a Tábla-heggyel
  6. A déli partvonal nyers, természetes szépsége
  7. Az út mentén a teaültetvények látványa
  8. A helyiek segítőkészsége (útbaigazításoknál) és az, hogy nincs nyelvi nehézség ha a turista tud angolul
  9. Chamarel falunál a Színes föld (Coloured Earth) pont a kedvenc pasztell színeimmel
  10. Északon a La Cuvette kis strand

Nem tetszett

  1. Port-Louis térségében és általában az északi oldalon a gyakori közlekedési dugók
  2. Az idegenforgalmi fejlesztések egyre több természetes helyet hódítanak el, főleg a partvonalakon
  3. Hétvégén a fővároshoz közeli strandok a helyiek révén túlzsúfoltak
  4. A túl rázós repülőtéri transzfer során a gyerek kidobta a taccsot, de legalább nem a taxiban, hanem a cukornádültetvény szélén
  5. Amikor autót béreltünk, a GPS-szel nem sokra mentünk
  6. Nagy a drágaság, még a helyiek által használt szupermarketekben is
  7. Több strandon a vízben folyton ügyelni, hogy ne lépjen az ember tengeri sünre
  8. Sok helyen sajnos már nagyon lepusztult a korallterep és a sznorkelezésnél halakból van bőven, de a korallszirtek nincsenek már jó épségben
  9. A strandok többségének nincs finom homokos fövenye, és a koralltörmelékeken mezítláb nem kellemes járkálni
  10. A karib térségben, thaiföldi és maláj szigeteken, Maldívon kellemesebbek a strandok
  11. Megpróbálnak többet fizettetni a külföldivel, mint amit a helyi fizet (pl. fagyi) - ébernek kell lenni
  12. Sajnos a szemetet eldobálják a helyiek, bár erre képzett állami takarítóbrigádok hada folyamatosan eltünteti
  13. Sok a kóbor kutya (bár senkit nem bántanak)

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...