2016.10.05. 16:40:57 10093 293

„Már megint felfáztam” – A hólyaghurutról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A közönséges felfázás egyáltalán nem az, aminek hangzik. A hétköznapokban használt neve miatt a hideg évszakokhoz kötjük, pedig bármikor keresztezheti az utunkat ez a fertőzés, ami nemcsak nőket, hanem férfiakat is érinthet. A hólyaghurut vagy hólyaggyulladás – ez lenne a becsületes neve – akár a vesénkre is rámehet, s akkor igazán fájdalmassá válhat.

Hólyaghurut - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hólyaghurut

Mi okozza a hólyaghurutot?

Igazából a hideghez nem sok köze van a felfázásnak, mivel a leggyakrabban baktériumok okozzák, amelyek a húgyutakba kerülnek. De okozhatják még gombák és vírusok is a kellemetlen tünetegyüttest. A nők betegségének tartják, mivel ők sűrűbben fertőződhetnek meg rövid húgyutaik miatt. Sőt, a baktériumok alulról könnyedén kerülhetnek a húgyutak közelébe, mivel a végbél és a hüvely is a közvetlen közelében van. Urológiai vagy nőgyógyászati probléma is meghúzódhat a háttérben. Ebből következik, hogy gyakran egy, már velünk élő baktérium keveredik rossz helyre, s amint olyan táptalajt talál, ahol elszaporodhat, rögtön gyulladást vált ki.

Tünetek

A tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni, nehogy nagyobb bajt okozzunk, mivel egy elhúzódó hólyaghurut a vese gyulladását is kiválthatja, ráadásul ekkor már nehezebb megszabadulni tőle, és egyre sűrűbben visszatérhet. Ez azért lehetséges, mert egy nem megfelelően kezelt gyulladás során a baktériumok egy rész bevackolhatja magát, majd újra és újra elszaporodhat. Jobb csírájában orvosolni a problémát. A kezdeti tünetek a következők:

  • sűrűn kell mosdóba menned, de nem igazán sikerül a vizelettől megszabadulnod
  • a pisilés éget, szúr, csíp
  • előfordulhat, hogy véreset pisilsz
  • sötétebb a vizelet színe, szúrósabb a szaga és nagyon kevés
  • rázhat a hideg
  • alhasi fájdalom is jelentkezhet

Gyakran pár nap után tünetmentes lesz a dolog, akkor is, ha nem kezeljük, ez azonban nem azt jelenti, hogy a bacik kipucolódtak volna. Éppen ellenkezőleg, kicsit visszahúzódtak és megtelepedtek a hólyagban – erre utalhat, ha visszatérően, viszonylag gyakran találkozol a felfázás kellemetlen tüneteivel. Ne halogasd az orvost!

Ha már a vesédet is érinti a dolog, akkor derékfájást érezhetsz és be is lázasodhatsz (vesemedence gyulladás). Ez nagyon fájdalmas lehet, igyekezz elkerülni! Ha egy nap után nem csillapodnak a felfázás tüneti bő folyadékfogyasztás, esetleg gyógynövények hatására, azonnal forduljunk orvoshoz.

Hogyan kezeljük?

Fogyasszunk bőven folyadékot, főként vizet és gyógyteákat, ez segít átmosni a húgycsöveket, megakadályozhatja a bacik megtapadását. A gyógynövények közül segítségünkre lehet a cickafarkfű - tea és ülőfürdő formájában is - , a zsurlós ülőfürdő, a körömvirág tea, a csipkebogyó, a kamilla, vizelethajtó hatása miatt a petrezselyem, a tőzegáfonya, antibakteriális hatása miatt a fokhagyma és a méz is. A tengeri sós ülőfürdőt is kipróbálhatod. Azonban nem érdemes ezekkel napokon keresztül kísérletezni, ha nem csillapodnának a tünetek, fordulj orvoshoz a fent említett okokból kifolyólag, aki valószínűleg antibiotikumot fog neked felírni.

Megelőzhető a hólyaghurut?

Nos, nehezen. A bőséges folyadékfogyasztás, a pamut fehérneműk (felejtsd el a tangát), a higiénés szokások betartása, az intim területek tisztántartása, a jó szellőzés biztosítása, illatosított WC-papírok, lemosók, betétek kerülése némileg segíthet egyes esetekben elkerülni a fertőzést, de ez sem garantál semmit.

Forrás: webbeteg.hu, hazipatika.com, uropatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Légy felszabadult a munkahelyeden! – 1+1+1 tippünk van hozzá!

Felszabadultnak lenni? A munkahelyen? Hát, nem minden esetbe passzol össze a kettő… Sokunknak inkább a stressz, a rohanás, a „még, még, még” teljesítmény kényszere jut az eszünkbe. Ha a világot megváltani nem tudjuk, azért tehetünk azért, hogy a munkahelyünk komfortosabb legyen számunkra.

Ha a kosár mindig teli - Így ne költekezd túl magad, ha vásárolsz

Veled is megesett már, hogy tényleg csak 1-2 dologért kellett beszaladnod a boltba, aztán ott meglátsz ezt meg azt, és végül púpos kosárral hagytad el az épületet? Jó, jó, volt benne olyan is, amit jó áron, leértékelve vettél, tehát igazából spóroltál is, de tedd a szívedre a kezed: azért a legtöbb termék olyan, ami várhatott volna még, vagy éppen teljesen felesleges.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.