2016.10.05. 16:40:57 10135 293

„Már megint felfáztam” – A hólyaghurutról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A közönséges felfázás egyáltalán nem az, aminek hangzik. A hétköznapokban használt neve miatt a hideg évszakokhoz kötjük, pedig bármikor keresztezheti az utunkat ez a fertőzés, ami nemcsak nőket, hanem férfiakat is érinthet. A hólyaghurut vagy hólyaggyulladás – ez lenne a becsületes neve – akár a vesénkre is rámehet, s akkor igazán fájdalmassá válhat.

Hólyaghurut - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hólyaghurut

Mi okozza a hólyaghurutot?

Igazából a hideghez nem sok köze van a felfázásnak, mivel a leggyakrabban baktériumok okozzák, amelyek a húgyutakba kerülnek. De okozhatják még gombák és vírusok is a kellemetlen tünetegyüttest. A nők betegségének tartják, mivel ők sűrűbben fertőződhetnek meg rövid húgyutaik miatt. Sőt, a baktériumok alulról könnyedén kerülhetnek a húgyutak közelébe, mivel a végbél és a hüvely is a közvetlen közelében van. Urológiai vagy nőgyógyászati probléma is meghúzódhat a háttérben. Ebből következik, hogy gyakran egy, már velünk élő baktérium keveredik rossz helyre, s amint olyan táptalajt talál, ahol elszaporodhat, rögtön gyulladást vált ki.

Tünetek

A tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni, nehogy nagyobb bajt okozzunk, mivel egy elhúzódó hólyaghurut a vese gyulladását is kiválthatja, ráadásul ekkor már nehezebb megszabadulni tőle, és egyre sűrűbben visszatérhet. Ez azért lehetséges, mert egy nem megfelelően kezelt gyulladás során a baktériumok egy rész bevackolhatja magát, majd újra és újra elszaporodhat. Jobb csírájában orvosolni a problémát. A kezdeti tünetek a következők:

  • sűrűn kell mosdóba menned, de nem igazán sikerül a vizelettől megszabadulnod
  • a pisilés éget, szúr, csíp
  • előfordulhat, hogy véreset pisilsz
  • sötétebb a vizelet színe, szúrósabb a szaga és nagyon kevés
  • rázhat a hideg
  • alhasi fájdalom is jelentkezhet

Gyakran pár nap után tünetmentes lesz a dolog, akkor is, ha nem kezeljük, ez azonban nem azt jelenti, hogy a bacik kipucolódtak volna. Éppen ellenkezőleg, kicsit visszahúzódtak és megtelepedtek a hólyagban – erre utalhat, ha visszatérően, viszonylag gyakran találkozol a felfázás kellemetlen tüneteivel. Ne halogasd az orvost!

Ha már a vesédet is érinti a dolog, akkor derékfájást érezhetsz és be is lázasodhatsz (vesemedence gyulladás). Ez nagyon fájdalmas lehet, igyekezz elkerülni! Ha egy nap után nem csillapodnak a felfázás tüneti bő folyadékfogyasztás, esetleg gyógynövények hatására, azonnal forduljunk orvoshoz.

Hogyan kezeljük?

Fogyasszunk bőven folyadékot, főként vizet és gyógyteákat, ez segít átmosni a húgycsöveket, megakadályozhatja a bacik megtapadását. A gyógynövények közül segítségünkre lehet a cickafarkfű - tea és ülőfürdő formájában is - , a zsurlós ülőfürdő, a körömvirág tea, a csipkebogyó, a kamilla, vizelethajtó hatása miatt a petrezselyem, a tőzegáfonya, antibakteriális hatása miatt a fokhagyma és a méz is. A tengeri sós ülőfürdőt is kipróbálhatod. Azonban nem érdemes ezekkel napokon keresztül kísérletezni, ha nem csillapodnának a tünetek, fordulj orvoshoz a fent említett okokból kifolyólag, aki valószínűleg antibiotikumot fog neked felírni.

Megelőzhető a hólyaghurut?

Nos, nehezen. A bőséges folyadékfogyasztás, a pamut fehérneműk (felejtsd el a tangát), a higiénés szokások betartása, az intim területek tisztántartása, a jó szellőzés biztosítása, illatosított WC-papírok, lemosók, betétek kerülése némileg segíthet egyes esetekben elkerülni a fertőzést, de ez sem garantál semmit.

Forrás: webbeteg.hu, hazipatika.com, uropatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

Tedd rendbe a lelkedet! - 4+1 „takarítási” tipp

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és boldogok lehessünk, nem csak a testi, de a lelki egészségünkre is oda kell figyelnünk. Tudjuk ezt mindannyian, tisztában vagyunk vele, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla, és egyszer csak azt vesszük észre: nem vagyunk jól.