2020.09.05. 12:31:44 9186 277

Már lehet ültetni! Friss zöldségek, szép virágok várnak rád!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jogosan gondolod, hogy az ültetés időszaka inkább a hűvösebb idő, de ne aggódj, ha nincs türelmed kivárni azt a pár hetet, amíg ideális őszi idő lesz. Fogd a kertész felszerelésed és irány a kert!

Kelkáposzta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kelkáposzta

Vannak olyan növények, amelyek ilyenkor is sikerre viszik a munkánk. Várhatóan novemberig nem köszönt be fagyos idő, így akár zöldséget, akár dísznövényt bátran ültethetünk.

Zöldségek, amiknek most is éppen itt az ideje

A kelkáposzta remek választás, magas tűrőképességének hála még a fagyok sem igen zavarják meg a növekedésben, termésben. A téli hideget is túl tudja élni, így tavasszal ismét finom levelekkel örvendeztet meg.

A hónapos retket se hagyd ki nyári veteményesedből! Ha augusztus havában veted, a 4 héttel később már friss retket szeletelhetsz a szendvicseidre. 30 nap alatt termő retket vetni nagyjából sohasem késő, legalábbis most még biztosan nem. Ne feledkezzünk meg a téli fekete retekről sem, hiszen az egyik legegészségesebb zöldség, jó szolgálatot tesz náthás megbetegedés, torokgyulladás idején. Spenóttal szintén érdemes próbálkoznod, hiszen ő is egyike a hidegtűrő növényeknek. Az ősszel beköszöntő keményebb időjárást is jól bírja, nem kell tartanod attól, hogy a munkád pocsékba megy. Árnyékba vessük, 1-2 centiméter mélységbe magjait. Az erős napfénytől óvjuk, főként ilyen intenzív, meleg nyárban, mint az idei.

Sárga vagy zöld hüvelyű babnak is elérkezett a másodvetési időszaka, csak úgy, mint a zöldborsónak. Kevesen gondolnak rá, pedig ezek a hüvelyesek szépen fejlődnek a nyár utolsó hónapjában vetett magokból is. A kései termés pedig finom ételekkel látja el a ház népét.

Fűszernövényekre is gondolhatunk, mert a menta, bazsalikom jól érzik magukat ebben az időszakban. Azonban érdemes konkrét keretek közé szorítanunk ezen növényeinket, hogy később ne gyomként kelljen a menta ágacskák ellen küzdenünk.

Dísznövényeket is ültethetünk még!

Nincs késő, ha szépíteni szeretnéd az udvart. A bársonyvirág, közismertebb nevén büdöske, egészen az első fagyokig színpompába borítja a világok. Tetszés szerint kerülhet akár virágládába, cserépbe, de a szabad földbe is. Vidám sárgás színei az őszi szürkeséget is oldják és a barnás levelek közt is jól mutatnak.

Szintén sárga színekkel örvendeztet és augusztusban is bátran ültethető, a borzas kúpvirág is. Szüksége van bőséges gyökérzetre ahhoz, hogy évelőként következő tavasszal is előbújjon a fagyok elmúltával, de ezt most még bőven van is ideje megteremteni.

Árvácskáink kedves szirmaikkal teszik szebbé az előkertet, balkonládákat ősszel, ha most egy enyhébb hétvégén vetjük magvaikat és gondoskodunk róluk. Igénytelen növények, nincs szükségük folyamatos törődésre, viszont odavonzzák a szemet gyönyörű színeikkel. Bár a nefelejcs és a százszorszép manapság kisebb népszerűségnek örvend, klasszikus virágoskertek elengedhetetlen elemei, válasszuk őket bátran a késő nyári kertészkedéshez.

Évelőkből a csillagfürt és a kokárdavirág palántázható augusztusban, de a júdáspénznek is most van itt az ideje.

A kései termelés kulcsa

Mielőtt belevágnánk a nyári végi ültetésbe, készítsük elő a talajt alaposan. Elengedhetetlen az ásás, a gereblyézés. Ha megtörtént az ültetés, akkor kövessük nyomon az időjárást, hiszen az veteményesünk nem maradhat szárazon! Könnyen felszívódó nitrogénban gazdag tápoldattal pedig még sikeresebbé tehetjük a munkánkat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.