2020.09.05. 12:31:44 9309 278

Már lehet ültetni! Friss zöldségek, szép virágok várnak rád!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Jogosan gondolod, hogy az ültetés időszaka inkább a hűvösebb idő, de ne aggódj, ha nincs türelmed kivárni azt a pár hetet, amíg ideális őszi idő lesz. Fogd a kertész felszerelésed és irány a kert!

Kelkáposzta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kelkáposzta

Vannak olyan növények, amelyek ilyenkor is sikerre viszik a munkánk. Várhatóan novemberig nem köszönt be fagyos idő, így akár zöldséget, akár dísznövényt bátran ültethetünk.

Zöldségek, amiknek most is éppen itt az ideje

A kelkáposzta remek választás, magas tűrőképességének hála még a fagyok sem igen zavarják meg a növekedésben, termésben. A téli hideget is túl tudja élni, így tavasszal ismét finom levelekkel örvendeztet meg.

A hónapos retket se hagyd ki nyári veteményesedből! Ha augusztus havában veted, a 4 héttel később már friss retket szeletelhetsz a szendvicseidre. 30 nap alatt termő retket vetni nagyjából sohasem késő, legalábbis most még biztosan nem. Ne feledkezzünk meg a téli fekete retekről sem, hiszen az egyik legegészségesebb zöldség, jó szolgálatot tesz náthás megbetegedés, torokgyulladás idején. Spenóttal szintén érdemes próbálkoznod, hiszen ő is egyike a hidegtűrő növényeknek. Az ősszel beköszöntő keményebb időjárást is jól bírja, nem kell tartanod attól, hogy a munkád pocsékba megy. Árnyékba vessük, 1-2 centiméter mélységbe magjait. Az erős napfénytől óvjuk, főként ilyen intenzív, meleg nyárban, mint az idei.

Sárga vagy zöld hüvelyű babnak is elérkezett a másodvetési időszaka, csak úgy, mint a zöldborsónak. Kevesen gondolnak rá, pedig ezek a hüvelyesek szépen fejlődnek a nyár utolsó hónapjában vetett magokból is. A kései termés pedig finom ételekkel látja el a ház népét.

Fűszernövényekre is gondolhatunk, mert a menta, bazsalikom jól érzik magukat ebben az időszakban. Azonban érdemes konkrét keretek közé szorítanunk ezen növényeinket, hogy később ne gyomként kelljen a menta ágacskák ellen küzdenünk.

Dísznövényeket is ültethetünk még!

Nincs késő, ha szépíteni szeretnéd az udvart. A bársonyvirág, közismertebb nevén büdöske, egészen az első fagyokig színpompába borítja a világok. Tetszés szerint kerülhet akár virágládába, cserépbe, de a szabad földbe is. Vidám sárgás színei az őszi szürkeséget is oldják és a barnás levelek közt is jól mutatnak.

Szintén sárga színekkel örvendeztet és augusztusban is bátran ültethető, a borzas kúpvirág is. Szüksége van bőséges gyökérzetre ahhoz, hogy évelőként következő tavasszal is előbújjon a fagyok elmúltával, de ezt most még bőven van is ideje megteremteni.

Árvácskáink kedves szirmaikkal teszik szebbé az előkertet, balkonládákat ősszel, ha most egy enyhébb hétvégén vetjük magvaikat és gondoskodunk róluk. Igénytelen növények, nincs szükségük folyamatos törődésre, viszont odavonzzák a szemet gyönyörű színeikkel. Bár a nefelejcs és a százszorszép manapság kisebb népszerűségnek örvend, klasszikus virágoskertek elengedhetetlen elemei, válasszuk őket bátran a késő nyári kertészkedéshez.

Évelőkből a csillagfürt és a kokárdavirág palántázható augusztusban, de a júdáspénznek is most van itt az ideje.

A kései termelés kulcsa

Mielőtt belevágnánk a nyári végi ültetésbe, készítsük elő a talajt alaposan. Elengedhetetlen az ásás, a gereblyézés. Ha megtörtént az ültetés, akkor kövessük nyomon az időjárást, hiszen az veteményesünk nem maradhat szárazon! Könnyen felszívódó nitrogénban gazdag tápoldattal pedig még sikeresebbé tehetjük a munkánkat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hozd ki belőle a maximumot! – Így lesz a mosógéped a legtutibb folteltávolító!

A mosógép folteltávolító hatása sok háztartásban alapvető elvárás, hiszen senki sem szeretne makacs foltokkal küzdeni a ruhákon. A modern mosógépek és a hozzájuk tervezett speciális mosószerek kombinációja hatékonyan veszi fel a harcot a legkülönbözőbb szennyeződésekkel, legyen szó étel-, ital-, vagy sárfoltokról.

Az élelmiszerek további drágulását okozhatja a klímaváltozás

A klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a világ mezőgazdaságára, a környezeti változások együttesen további tartós élelmiszer-inflációt okozhatnak a jövőben, amelyet adaptációval, a mezőgazdasági öntözési rendszerek korszerűsítésével, új stressztűrő növényfajták nemesítésével, továbbá precíziós eszközökkel lehet kivédeni - írta az MCC Klímapolitikai Intézet kutatója friss cikkében.

Mit tanulhatunk a műanyagmentes július alatt és hogyan fogjunk hozzá?

A becslések szerint ebben az évben is ránk köszönt a globális Plastic Overshoot Day, vagyis a műanyag-túlfogyasztás napja, melyre előreláthatólag szeptember 5-én kerülhet sor. Ez egy figyelmeztető jelzés arra nézve, hogy a világon keletkező hulladékmennyiség meghaladja a kezelési kapacitást, mely nagymértékű környezetszennyezést eredményezhet. Szerencsére már számos olyan előrevivő törekvés látott napvilágot, amelyek révén mérsékelhető a hulladékhegyek tovább duzzasztásának mértéke. Ezek egyikéről, a műanyagmentes júliusról, illetve a kezdeményezés fontosságáról ejtünk most néhány szót.