2015.07.03. 11:05:09 9511 178

Máltai úti kisokos utazóknak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyarországtól 1350 kilométerre fekszik Málta a Földközi-tenger középső szakaszán, Szicíliától délre, majdnem egy vonalban a tunéziai nyaralóhelyekkel. Közvetlen járat esetén két és fél óra a repülés időtartama, nincs időeltolódás Magyarországhoz képest.

Málta, Valletta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Málta, Valletta

Málta dióhéjban

Málta klímája Görögország déli részének éghajlatához hasonlít. A tél enyhe, de eljutnak ide észak-európai hidegáramlatok. A nyár meglehetősen forró, amit a folyamatos tengeri szellők enyhítenek. Ezek a szelek okoznak tavasszal és ősszel kellemetlen hatásokat.

Máltán viszonylag kevésszer esik az eső. A legcsapadékosabb időszak november és február között van. Málta éghajlata sokkal szárazabb, mint Olaszország déli részén. A leghidegebb hónap a január, de nappal akkor sincs 14 foknál hűvösebb.

A legkellemesebb utazási idő Máltába május és október között lehet, ez egyben a főszezon is. Május és augusztus között nagy bizonyossággal lehet számítani esőmentes időre. Aki nem kedveli a meleget, annak az őszi időszak lehet a legkedvezőbb időzítés Málta meglátogatására.

Az UNESCO kulturális világörökség részei Máltán: Hal Saflieni Hypogäum (föld alatti szentély), Valletta városa, Málta megalit templomai.

Miért pont Málta?

Mindnyájunkat más és más vonz egy adott országba vagy városba, szigetre, tengerpartra.Sokan a mókuskerékből akarunk kitörni pár napra megismerve egy idegen kultúrát és annak történetét, vagy csak sós levegőt akarunk szívni pár napig a nagyvárosi szmog helyett (allergiára a legjobb terápia), és a tenger zúgását hallgatni a nap végén a mentők süvöltése helyett… mások vagyunk, más miatt utazunk, de egy biztos: tudnunk kell, miért. Ez az utazás legelső és legfontosabb pontja. Ha ezt tudjuk, nagyobb eséllyel találjuk meg a megfelelő helyet és marad életre szóló élmény a nyaralás.

Málta meglátogatását tervező magyar utazónak szeretnénk segíteni abban, hogy reális elvárásokat alakítson ki magában a szigetországról.

Fontos tudni, hogy Málta nem a megszokott strandolós, tengeri nyaralásos úti cél. Aki tengerparton akar naphosszat heverni, fürdőzni, passzívan pihenni, annak nem igazán érdemes Máltát választani. Nagyon kevés homokos strandja van és azok is elég zsúfoltak. A keleti, délkeleti partvidéken vannak a szebb partszakaszok, de itt sincsenek más országok tengerpartjain szokásos strandok. A tengerparton, a szállodákhoz nem, vagy csak néhol tartoznak, kiépített, tágas partszakaszok, és többnyire sziklás, köves terepen kell beereszkedni a vízbe. Napsütés viszont van bőven. Málta az egyik legjobb klímájú ország Európában. A jobb hoteleknek kellemes medencéi vannak, de szerintünk a túrabakancsot és a fényképezőgépet legfeljebb 1-2 napra érdemes lecserélni a fürdőruha, a naptej és az otthonról hozott magazin kedvéért. A passzív pihenés Máltán inkább arra való, hogy a turista a sziget felfedezését meg-megszakítsa egy fél- vagy egész napos lustálkodással.

Sokak szerint a földközi-tengeri térségben Málta az egyik legérdekesebb, legsajátosabb úti cél. Az apró, csaknem mindig napsütéses szigetország vonzereje elsősorban a markáns egyediségében van. Ínyenc utazási élmény mindazoknak, akik kellően kíváncsiak más országok, népek történelme, kultúrája, jellegzetességei iránt.

Van, aki szerint egész Málta egy valóságos szabadtéri múzeum, mert tele van a fordulatos történelmének emlékeivel és izgalmasan vegyes kultúrájának jelenségeivel. Rengeteg a látnivaló és emiatt van mód egyéni érdeklődés, kedv szerint szelektálni.

Ami a látnivalókat illeti, nos, a történelmi főváros, Valletta érdekes, kellemes és akár fél nap alatt is elintézhető. Különleges és kötelezően fogyasztandó csemege Gozo-sziget a természeti szépségei miatt. Nagyon élvezetesek a buszos szigettúrák és a hajókirándulások is. Medinát és egy kellemes sétát a középkori várfalak közt kihagyni vétek, ellenben a Kék-lagúna ugyan szép és romantikus, mégsem biztos, hogy érdemes (utazással együtt) egy fél napot rászánni (természetesen nászutasoknak kötelező). Mindenki maga döntse el, mire kíváncsi.

Utazók tapasztalatai alapján azt mondhatjuk, hogy egy jó idegenvezető nagyon sokat segíthet az egyes látnivalók tényleges megismerésében, és a történelmi vonatkozások megértésében. Annál is inkább, mert ha a nyaralásunk mindössze egyhetes, akkor nagy segítség, hogy nem útikönyvet bogarászva kell végig járnunk pl. Valletta katedrálisait, hogy megtudjunk róluk bármit is, mert szakképzett és tapasztalt idegenvezetőnk (számos magyar anyanyelvű idegenvezető él Máltán, akik kívülről, belülről fújják a szigetről az érdekességeket, amik az úti-könyvekből kimaradtak…) úgy mondja el nekünk a lényeget, hogy az maradandó legyen, és fontos információkat adjon át. Mint mi is itt, az úti kritikusban.

Málta bármely korosztálynak jó lehet. A 18 és kb. 35 év közöttieknek rengeteg szórakozási lehetőség kínálkozik. Nyáron rengeteg az angol nyelvtanfolyamos fiatal. A középkorúak, idősebbek jellemzően jobban bevetik magukat a kulturális turizmusba. Kisgyermekes családoknak azért Málta nem egy ideális utazási cél, amennyiben a szülők nem tudnak ügyesen kitalálni valamit a kicsiknek a homokos strandok pótlására. A hotelválasztás is fokozottan fontos azoknak, akik kisgyermekkel utaznak, egy rosszul megválasztott hotel itt tönkreteheti az egész nyaralást. Bővebben a hotelértékeléseinkben szólunk a kiemelten fontos szempontokról.

Nagyon jó Máltán a közbiztonság. Legfeljebb a zsúfolt helyeken, a fővárosban érdemes körültekintőnek, óvatosnak lenni, mert akadnak Máltán is zsebesek, elvétve. Máltán az árszint megfelel a nyugat-európai átlagnak, azaz a magyaroknak elég drága. Az utóbbi 5-7 évben érzékelhetően növekedett a Máltára látogatók száma és nagy kérdés, hogy milyen hellyé válik az ország, ha sziget méretkapacitását meghaladó tömeg időzik ott. Jó trend viszont, hogy javult az utóbbi években a tengervíz minősége.

Mikor érdemes menni? Időjárás és szállások

Télen alacsony szezon van, és némi álmosság honol a szigeten. Nyáron nagy a hőség (30 fölött, akár 40 fok is hetekig tartósan) és a tömeg, sok a bulizós fiatal. A főszezon júniustól szeptember közepéig tart. A tengeri fürdőzés áprilistól októberig képzelhető el. Talán tavasszal (március, április, május) és szeptemberben a legjobb Máltára utazni. Ilyenkor olcsóbbak a hotelszobák is. Október már lehet elég esős is. Több utazó szerint az ideális utazási hónapok az április és a május, bár zöldellő tájra nem érdemes számítani.

[img:

8 dolog, ami tetszett

  1. Kitűnő azoknak, akik angolul tanulnának
  2. Az isteni finom tengeri herkentyűkből készült ételek
  3. A helyes kis hajók
  4. A búvárkodás paradicsoma, sok izgalmas tereppel
  5. Az érintetlenül hagyott területeknek sajátos bája van, kaméleonok és kaktuszok
  6. Mdinában éjszakázni, és este a turistatömegtől mentes utcákon sétálgatni
  7. A fővárosban a Republic Streeten járkálni
  8. A Kék Lagunánál a tengervíz kinézete

Nem tetszett

  1. A néhol veszélyes partszakasz, az éles sziklák és a szúrós tengeri élőlények
  2. Nyáron nagy a hőség, ráadásul minden kopár, száraz, szinte sivatagos hangulatú
  3. Nagy a nyüzsi, sok a turista, és nyáron még több a nyelvtanuló diák
  4. Nagyon angolos sok tekintetben, például a szállások minimalisták
  5. Egyszer érdemes megnézni, de másodszorra már nem kívánkozok oda, mert a lényeget láttam, megismertem
  6. Nincs semmi baj a máltaiakkal, de megszeretni nehéz őket
  7. Kevés a homokos strand, kb. 15 ilyen van összesen az egész szigeten A kereskedők, akik pofára (vagy nemzetiségre) állapítják meg az árat

Szállásválasztás

Máltán semmiképpen sem tanácsos arra számítani, hogy a tengerparti szálloda előtt törvényszerűen tágas, más helyen megszokott hagyományos strand van. Ebben a vonatkozásban az adottságok között sokszor csak árnyalati különbség van, mert a legtöbb helyen a fürdőzés körülményei nehézkesek.

Máltai utazásnak ritkán válik fő élményévé a hotel. Az ellátás sem csúcs. Általános vélemény szerint a máltai hoteleknek nem igazán jó az ár-érték aránya. Vannak persze a "szabályt erősítő kivételek", mint például a nagy nemzetközi hálózatok hoteljei : Hilton, SAS Radisson, Intercontinental vagy a Budapestről is ismert Corinthia (máltai hotellánc).

Máltán a 4 csillagos szállodák szobáira jellemző, hogy a bútorzat és a dekoráció meglehetősen fantáziátlan, sokak szerint komor. Vagy pénzhiány van, vagy üzleti megfontolásból nem költenek a hotelek frissítésére, vagy nincs jó ízlésük. Vagy ezek közül mind együtt? Nem borzasztóak a szobák, csak sok az apró esztétikai hiba, különösen a fürdőszobákban (töredezett csempe, penészlerakodások stb.). Vannak panaszok a tisztaságra is.

Máltán kevés az igazán családbarát hotel. Érdemes nyári utazásnál és olcsó szállás keresésénél előre aggódni amiatt, hogy a légkondicionálás hiányában mit kell majd szenvedni a hotelszobában. A nyugalomra vágyó pároknak nem mindegy nyáron, hogy a szállodában (többnyire a 3 csillagosokban) milyen mennyiségben laknak bulizós fiatalok.

Vannak csaknem tökéletes luxus hotelek is, mind 5 csillagosak, például a The Hilton Malta a nagyon színvonalas szobáival. Ám vannak olyan 5 csillagos szállodák is, amelyek inkább erősebb 4 csillagos szinten vannak (pl. Le Meridien).

Némi jelentősége van annak, hogy a kiválasztott szálloda melyik turistás településen van.

Néhány utazó szerint érdemes félpanziós ellátásra befizetni, mert a hotelen kívüli étkezés nagyon drága.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.