2022.05.01. 15:34:23 7700 251

Május 1. A munka ünnepe
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Magyarországon 1946 óta nemzeti ünnep május elseje. Bár a közhiedelemben ez a nap kommunista ünnep, azonban ennek története régebbre nyúlik vissza. A korábban munkások ünnepe néven ismert ünnepnapot a nemzetközi munkásmozgalmak harcolták ki. Ezen a napon a munkásoknak köszönhető gazdasági és szociális vívmányokról emlékezünk meg.

Május 1. - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Május 1.

A munka ünnepének eredete az ipari forradalomig nyúlik vissza. A munkások megelégelték a napi 10-16 órás munkavégzést. Sztrájkokkal, tüntetésekkel sikerült kiharcolniuk, többek között, a ma már klasszikusnak vélt napi 8 órás munkavégzést.

Magyarországon az első világháború alatt megtiltották a munkásoknak, hogy május elsején felvonulást szervezzenek, viszont a Tanácsköztársaság kormánya mindezt megünnepelhette. Azonban a második világháború után a kommunista pártvezetés ki akarta sajátítani a munka ünnepét. Ezért azt munkaszüneti nappá nyilváníttatta, és kötelező felvonulásokat rendelt el. Ezeken kívül más fontos események is történtek hazánkban ezen a napon. Például 1881. május 1-én kezdett működni Puskás Tivadar nagyszerű találmánya, az első budapesti telefonközpont. 1957. május 1-én kezdte meg a Magyar Televízió hivatalosan a működését. Valamint 2004. május 1-én csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz.
Ez a nap egyházi ünnephez is kapcsolódik. XII. Piusz pápa, hogy a kommunista befolyást ellensúlyozza, megszentelte május elsejét és Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére, mellékünnepévé avatta.

„Itt van május elseje

Víg a szívem belseje,

Az orgona most szagos,

karcsú, színes, nem magos,

És éji szendereken át

Felzendül a szerenád,”

– részlet: Tóth Árpád – Május elseje

Forrás: jelesnapok.oszk.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...