2017.05.20. 11:08:04 11868 328

Locsolós kisokos
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre hosszabb nappalok, ezzel egyenes arányossággal rövidülő éjszakák, egyre tikkasztóbb hőmérséklet, izzadó aszfalt, hét ágra sütő nap. Csak az nem vette észre, hogy nyakunkon a nyár, aki barlangban él. Növényeink is jobban igénylik a locsolást. Így itasd meg őket az éltető vízzel!

Locsolás nyaralás előtt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Locsolás nyaralás előtt

Az, hogy normális-e májusban ez az időjárás, vagy természetesen ezt is a globális felmelegedés számlájára írjuk azonnal, az teljességgel részletkérdés most, viszont az, hogy ilyenkor minden és mindenki szomjasabb, az tény. Inni amúgy is kell – ideális esetben persze vízről beszélünk – tehát ha mi iszunk, igyanak a növényeink is. Vizet. Na de nem mindegy, hogyan. Alább jöjjön néhány hasznos tipp annak ellenére, hogy annyira evidensnek tekintjük növényeink locsolását, hogy fel sem merül bennünk, azt bizony el is lehet rontani olykor. De még mennyire.

Tipp 1

Sose várjuk meg, míg a talaj teljesen kiszárad. Látványnak sem szép, és nem kifejezetten használ a növényeinknek sem, feltéve persze ha rajongunk a western stílusú kietlen kopárságért és extrém szárazságtűrő dísznövények nevelésére adtuk a fejünket. De szerintem senki nem a kaktuszra gondol, amikor a locsolásról beszélünk.

Tipp 2

Sose locsoljunk a tűző napon. A mi szervezetünket is sokkhatásként éri, ha strandon a tűző napról felkecmeregve egyenesen ugrunk a medencébe; – már, ha van benne víz, ugye – nem véletlenül nem ajánlott. Mondhatjuk, hogy a növényeknél is hasonló a helyzet, ha tűző napon locsoljuk őket a hideg vizet prickoló slaggal, csúnya égésszerű foltokat fogunk találni a növény levelein.

Tipp 3

Lehetőleg a kora reggeli, hajnali órákban locsoljunk. Külön előny tehát, ha valaki szeret a madarakkal kelni. Amennyiben nem, javasoljuk az ébresztő beállítását. Ha rekkenő a hőség és kertünk gyakorlatilag teljes napsütésnek van kitéve szinte egész nap, érdemes lehet este is egy locsolást beiktatni. Javasolt azonban hosszan öntözni, a rövid, permetszerű „vizezés” nem jut el hatékony módon a megfelelő talajrétegekig, csak a felszínt hűti le és nedvesíti meg. És mint ilyen, hatása hamar elillan.

Tipp 4

Locsolhatunk a kerti slaggal, de locsolhatunk vödörből, locsolókannával is. Amennyiben ez utóbbit választjuk, érdemes a növények tövét megcélozni a vízzel. Tulajdonképpen ez valahol takarékosabb megoldás is, mint folyatni a vizet a locsolócsőből, de tény, hogy kevésbé kényelmes. Viszont, ha már ezt az utat választottuk – és azért érdemes arra odafigyelni, mennyi vizet pazarolunk el – akkor fogadjuk meg a következő tanácsot is:

Tipp 5

Ha tehetjük, gyűjtsük az esővizet. Lehet egy nagy hordóban is, de számtalanszor látni különböző kertekben vödröket kirakva, amik szintén az esővizet hivatottak felfogni. Létezik már komplett locsolórendszer is azt szolgálva, hogy az erre a célra tervezett nem kicsi tartályból tudjon az egyszeri hobbikertész locsolkodni.

Tipp 6

Használhatunk talajtakaró eszközöket. Ilyenek például a mulcs, gyaluforgács, fűkaszálék. Ezek mind a talajfelszín párolgását, a talaj gyors felmelegedésének akadályozását szolgálják. Mondjuk azt leszámítva, hogy melyik az, ami illik kertünk növényeihez, például a fakéreg törmelék – vagyis a mulcs – (angol eredetije „mulch”, mely talajtakarót, talajtakarást jelent) kifejezetten dekoratív tud lenni. Túl azon, hogy rendkívül hasznos.

Tipp 7

Ha tömörödött a föld, lazítsuk meg. Érdemes erre is odafigyelni, kis kerti eszközzel, egyéb kertészeti célszerszámmal – egy jó kapa csodákra képes – alkalmanként lazítsuk meg a földet a növény tövénél. Meghálálja.

Egy szó, mint száz, ha már az élet kertészt csinált belőlünk, érdemes odafigyelni a gondjainkra bízott növényekre, és ebbe bizony beletartozik a vízadás is. Ha betartjuk a locsolás alapvető szabályait, sem kirohadt növénykéink, sem pedig kóróvá aszott palántáink nem lesznek.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...