2018.01.23. 14:03:08 14686 439

Levegő útján is terjedhet az influenza egy új kutatás szerint
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A betegek puszta kilégzésével is terjedhet az influenza egy új amerikai kutatás szerint, a vírusok továbbadásához köhögés vagy tüsszögés sem szükséges.

Influenza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Influenza

Az általános vélekedés szerint az emberek úgy kaphatják el az influenzát, ha betegek tüsszögésének vagy köhögésének vannak kitéve, vagy olyan tárgyakat érintenek meg, amelyek felszínére kerülhettek vírusok - írta a tanulmányt idéző medicalxpress.com.

Az amerikai tudományos akadémia lapjának (PNAS) aktuális számában ismertetett kutatás azonban bizonyítékot talált arra, hogy a betegek kilégzése is közvetítheti a vírust.

"Azt állapítottuk meg, hogy influenzás páciensek köhögés és tüsszentés nélkül is, pusztán a kilégzésükkel vírusokat juttatnak a levegőbe, fertőző aeroszolokat, vagyis levegőben áramló apró folyadékcseppeket hozva létre, különösen a kór első napjaiban" - magyarázta Donald Milton, a Marylandi Egyetem közegészségügyi karának professzora, a kutatás vezetője.

Hozzátette, hogy ha valakit legyűrt az influenza, annak haza kell mennie, nem szabad a munkahelyén maradnia, ahol megfertőzhet másokat is.

Milton és kutatócsoportja 142 influenzás páciens kilégzésében lévő vírusokat elemezte. A mintákat természetes légzés, beszéd, spontán köhögés és tüsszentés közben vették, majd felmérték a bennük előforduló influenzás aeroszolok fertőzőképességét.

Az elemzés eredménye alapján az influenzás betegek jelentős része rendszeresen ürít fertőzőképes vírusokat olyan apró aeroszolokba, amelyek a levegővel való terjedés kockázatát hordozzák.

A köhögés nélküli 23 aeroszolmintából 11 - vagyis 48 százalék - tartalmazta a vírus RNS-ét, a 11 közül 8-ban találtak fertőző vírust, ami arra utal, hogy nem kell ahhoz köhögni, hogy fertőző aeroszolok szülessenek.

A tüsszentéssel keletkezett - kisebb és nagyobb - aeroszolokban nem volt nagyobb számú a vírus RNS-einek száma, ami azt jelenti, hogy a tüsszögés nem fokozza jelentősen az influenza levegőbeli terjedését.

"Az eredmények arra utalnak, hogy a felületek tisztán tartása, a rendszeres kézmosás és a köhögő emberek kerülése nem jelent teljes védelmet az influenza ellen, a terjedés megakadályozására sokkal hatásosabb, ha a beteg otthon marad, távol a nyilvános helyektől" - mutatott rá Sheryl Ehrman, a San José-i Állami Egyetem kutatója.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...