2022.10.13. 09:25:00 7176 270

Látás világnapja: Védd a szemed szemtornával!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A látás világnapját 2000 óta rendezik meg október második csütörtökén annak apropójából, hogy felhívhassák az emberek figyelmét a látás romlásának megelőzésére. Ennek egyik olyan módja, ami más szerveink állapotára is jótékony hatással van, hogy csökkentjük a vérnyomásunkat.

Látásvizsgálat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Látásvizsgálat

Táplálkozásunkkal nagyban hozzájárulhatunk a szemünk egészségéhez: A vérnyomás- és a látásproblémákra ugyancsak segítségül hívható a nélkülözhetetlen C-vitamin, míg a lutein a nagy energiájú fénysugarak ellen nyújthat védelmet. A spenót, a borsó, a brokkoli, a kelkáposzta, és az egyéb káposztafélék nagyszerű lutein források. A fekete áfonyát pedig méltán nevezik a látás gyümölcsének, hiszen ez rendelkezik a legmagasabb szabadgyök-semlegesítő képességgel. A gyümölcs kivonata csökkentheti a szem erőltetését és javíthatja az éjszakai látás élességét. A szemizmok is kulcsfontosságú szereppel bírnak az éleslátásban, ezek a hosszú órákig tartó egy pontba történő nézés (pl. monitorhasználat) következtében megmerevednek. Ezt viszont egy naponta elvégezhető szemtornával ellensúlyozhatjuk.

7 egyszerű szemtorna gyakorlat a jobb látásért

Fekvő nyolcas

Hüvelykujjunkat tartsuk az arcunktól körülbelül 30 centi távolságban, és írjunk le fekvő nyolcast vele a levegőben. A hüvelykujj körmének mozgását kövessük a szemünkkel anélkül, hogy a fejünk megmozdulna. A gyakorlatot mindkét kézzel végezzük el összesen 3-4 percet szánva rá.

Napfürdőzés

Napsütéses időben – de ne a déli órákban – csukjuk be a szemünket, és arcunkat a fény felé fordítva hagyjuk ellazulni a szemeinket. Legfeljebb 5 percig tartson ez a gyakorlat!

Négy irányba tekintgetés

Ennél a szemtorna gyakorlatnál a lényeg, hogy egyenes háttal történő ülés közben a fejünk maradjon mozdulatlan, miközben a szemeinkkel 4 irányba nézünk: felfelé, lefelé, balra és jobbra. Ismételjük meg háromszor a gyakorlatot!

Pillangó gyakorlat

A szemszárazság megakadályozásához nézzünk előre, közben a fejünket tartsuk egyenesen. Az arc izmait és az állkapcsot lazítsuk el, majd 20-szor nyissuk ki és csukjuk be a szemeinket úgy, hogy a mozdulat különösebb erőfeszítést ne igényeljen.

Pislogás

A nap folyamán is nagyon fontos a tudatos pislogás, de most végezzük ezt a szem és környékének enyhe masszírozásával tenyereink segítségével. Ennek hatására a szem körüli izmok ellazulnak, valamint javul a szem vérellátása.

Szemgödör masszírozása

Egy másik ugyancsak remek pihentető gyakorlat a szemgödrök masszírozása. Ezt a hüvelykujjunkkal végezzük a szemöldök alatti területen körkörösen haladva.

Szempihentető gyakorlat

Nyújtsuk a karjainkat miközben a hüvelykujjainkat felfelé tartjuk. Az orrunk hegyén túl felváltva nézzünk ki a hüvelykujjainkra, valamint két másik, tőlünk távolabb lévő tárgyra, mind a 4 objektumon pihentessük meg rövid ideig a szemeinket.

Forrás: www.eoptika.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.