2020.09.02. 12:55:47 10911 324

Lándzsásútifű szirup házilag – űzd el a köhögést!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az útifű rendkívül jó köhögéscsillapító és bár házi elkészítése hosszabb ideig tart, az őszi náthás, köhögős időszakra még bőven elkészül. Ráadásul természetes, nem tartalmaz káros adalékokat és a hosszú elkészítési idő ellenére, egyáltalán nem bonyolult.

Lándzsásútifű - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lándzsásútifű

Kevesen tudják, hogy a köptető és köhögőcsillapító hatása mellett antibakteriális és sebgyógyító hatóanyagokkal is segít nekünk a lándzsásútifű. Ha nem akarjuk a patikai, bolti köptetőt itatni a családdal, inkább visszanyúlnánk a nép gyógyítás bölcsességéhez, akkor itt az ideje kipróbálni a házi lándzsásútifű-szirup receptet.

Honnan lesz hozzá alapanyagom?

A növény 20-40 cm magasra nő, gyökértörzsből indul ki, barázdált szárain lándzsa alakú, íves erezetű levelek növekednek. Virágzata is jellegzetes, lándzsahegy alakú. Apró fehér virágokból áll össze, 1-3 cm hosszan, kb. fél centi szélességben. Parkokban, réteken, erdőszélen igen gyakran előfordul, de ház körül is sokszor találkozhatunk vele. Szedjünk szép, egészséges, szmogtól mentes, ép leveleket, megelőzve a virágzás időszakát.

1,5 dl kész lándzsásútifű szirup elkészítéséhez szükséges:

50-70 dkg levél
30 dkg cukor
befőttesüveg (9 dl-es vagy literes, szélesebb üveg)
éles kés és egy tál a lemosáshoz, szűrő a kész sziruphoz

A leveleket alaposan mossuk át egy tálban, többszöri vízcserével. Ezt követően szárítsuk meg, majd vágjuk nagyjából egy centiméteres darabokra. Ezt követően az előre sterilizált üvegbe kezdjük rétegezni. Indítsunk kb. két ujjnyi magasságig levelekkel, amiket alaposan nyomkodjunk is le az üveg aljára. Ezt kövesse kb. egy ujjnyi magas cukorréteg, majd jöhetnek ismét a levelek. Folytassuk a rétegezést míg megtelik az üvegünk.Tegyük napos, meleg helyre, mintha kovászos uborkát készítenénk. Két-három naponta egy fakanál segítésével nyomkodjuk le. Néhány hét alatt a cukor eloldódik, a levelek összeesnek, ezt követően nyomkodnunk már nem, csak néha finoman megrázogatnunk szükséges. Körülbelül másfél hónap után kész is a jótékony hatású szirup, melyet leszűrve, hűtőben akár egy évig is tárolhatunk.

Felhasználás

Elsősorban légúti betegségekre, köhögésre használhatjuk. Hatékonyan csillapítja a száraz köhögést, mellette azonban segíti a váladéktól való szabadulás folyamatát is. Dohányosoknak éppen ezért kimondottan javasolt, hurutos tüneteknél. Ezen felül alkalmazhatjuk nyálkahártya-gyulladások és bőrgyulladások kezelésére is, kiemelten a szájat és torkot illető megbetegedések esetén.

Kizáró tényezők

Útifűpollen allergia esetén teljes mértékben kerülendő a fogyasztása, de még az előállítását is inkább bízzuk valaki másra. Ezen felül nagy mennyiségben, belsőleg nem javasolt a szirupot alkalmazni várandósság és szoptatási időszak során sem.

Ha túl sok levelet szedtünk Több szép, egészséges lándzsásútifű levélhez jutottunk, mint amit szirupként szeretnénk használni? Aszalógépben 30-50 Celsius fokon szárítsuk ki a leveleit. Télen jól fog esni, ha forrázatát teaként fogyasztjuk!

Forrás: wikipedia.org, hobbikert.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...