2019.07.23. 16:56:54 9307 291

Lábszag - mit tegyünk ellene?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az összes testszaghoz hasonlóan a lábszag is tabu téma, ugyanakkor mégis kinyitjuk a dobozt Schrödinger macskája fölött, hogy megtudjuk mi a helyzet valójában. A problémát csak úgy lehet megoldani, ha foglalkozunk vele, tehát nézzük: hogyan lehet semlegesíteni vagy megszűntetni és egyáltalán mitől is van a lábszag? Olvass tovább, hogy ne szégyelld többé levenni a cipőd!

Ápolt lábak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ápolt lábak

Nyáron az emelkedett hőmérsékletnek köszönhetően még többen szenvednek a lábszag jelenségétől – és ezesetben a probléma elszenvedése nem magányos játék. A körülöttünk élők is részesednek belőle, ha akarják, ha nem. Pedig nem akarják, ez szinte biztos…

Az izzadság a bűnös?

Érdekes, de nem. Vagy legalábbis csak közvetve. A kellemetlen szagot azok a bacik és gombák okozzák, akik a nedves közegben nekiállnak lebontani az elhalt hámsejteket és az izzadság összetevőit.

Az izzadás mértéke és szaga azonban sok mindentől függ – az átlagosnál erősebb tünetek esetén lehet a hátterében valamiféle betegség. Hormonális változások esetén például nagy mértékben módosul az izzadság szaga is, de egy komolyabb fertőzés is negatív befolyással lehet. Ezen kívül a diabétesz és a lelki betegségek is lapulhatnak a háttérben, ezekre is érdemes odafigyelni.

Mit tehetek, hogy ne érintsen a lábszag probléma?

Először is cseréld a cipőid. Legtöbbször az embernek van egy kedvenc, vagy megszokott darab, amit minden nap felvesz, majd este le és többnyire közben egész nap nyúzza. Néhány naponta mindenképp érdemes cserélni az aktuális cipőt, ezalatt a másik pár kiszellőzik, alaposan megszárad, gátat szabva a baktériumok és gombák vigadozásának.

A jó cipő is fontos. A megfelelő cipő -lábszag űzés szempontjából- attól jó, hogy szellőzik, és nem jut bele a minimálisnál több szennyeződés. Legyen egy pici pereme a papucsodnak, szandálodnak is, ne járj teljesen a földön, hiszen elképesztő mennyiségű bacit szedhetsz össze az utcán járkálva. A bőr jobban szellőzik műanyag társainál, de ha mégis szintetikus lábbelire esik a választásod, könnyebb, szellősebb darabokra vadássz!

Zokni

Na persze nem a szandálba. Bár, ha valakinek éppen az a kényelmes, miért ne. De a cipőbe igenis húzz zoknit, még ha nagyon rejtett verzióját választod is. És ez a zokni lehetőleg természetes anyagokból készüljön, amik felszívják a nedvesség egy részét, nem hagyják, hogy a baktériumok áthívják a gombákat medencés bulizni a cipőd orrában.

Amikor már gyanús a gomba

Áztasd minden nap ecetes langyos vízbe a lábaid, majd alapos áttörlés után hintőporozd be. Az ecet baktericid és fungicid hatásának köszönhetően végez a kórokozókkal. A hintőpor pedig segít megőrizni a száraz érzetet. A cipőid tisztításához patikában szerezhetsz be formaldehides kendőt, amiket a leírás szerint alkalmazva elköszönhetsz a cipődben tanyázóktól. Nagyon hasznos, mert az ecetes kúra után a cipőd nem fog tudni visszafertőzni!

Végső esetben

Hónalj dezodorral is csillapíthatsz a lábizzadáson. Ezt, ha lehet, legfeljebb alkalmanként használd, ne feledkezz meg arról, hogy az izzadás a szervezeted szükséges, automata hűtőfolyamata.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...