2018.09.27. 17:39:35 11565 349

Laboratóriumi műanyagstop
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy független laboratórium élelmiszer-vizsgálati szakértői csoportja mostantól nem használ több műanyagedényt az élelmiszerekkel kapcsolatos érzékszervi vizsgálatokhoz, mindezzel tekintélyes mennyiségű plasztikterheléstől mentesítve a környezetünket. Ez a döntés jól illeszkedik a vállalat által meghirdetett Parányi Plasztiktalány projekthez is, amely hamarosan a finisbe fordul...

Műanyag kanalak - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műanyag kanalak

A WESSLING Hungary Kft. évtizedek óta elkötelezett a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt. Többek között ezért is indították el a nyár elején Parányi Plasztiktalány (PPT) elnevezésű projektjüket, amelynek során megmérik a Duna és mellékfolyói mikroműanyagszintjét. A dunai mérések eredményeit október közepén tárják a nyilvánosság elé.

A PPT-projekt a mikromuanyag.hu honlapon

Azt, hogy a laboratórium rendkívül komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást, jól mutatja számos ingyenesen elvégzett vizsgálat is: a PPT-projekt mellett ilyen többek között Egy Csepp Figyelem Alapítvány által szervezett Magyarország Cukormentes Tortája verseny támogatása is.

Magyarország Cukormentes Tortája

A Parányi Plasztiktalány projekt során arra hívják fel a figyelmet, hogy a műanyagok természetbe való kikerülése, aprózódása, a mikroplasztikok által jelentett új környezetvédelmi veszély hatalmas kockázatot jelent.

Élelmiszer-biztonsági szakértőik ennek kapcsán arra az elhatározásra jutottak, hogy nem csak a vizeinken végzett ingyenes vizsgálatokkal és annak kommunikációjával járulhatnak hozzá a probléma kezeléséhez, hanem a saját házuk táján is van még mit tenni.

Az élelmiszerek érzékszervi vizsgálatakor ugyanis eddig különböző műanyageszközöket alkalmaztak. Vadasi Tamás a szakértői csoport vezetője kollégáival együtt nemrég úgy döntött, hogy teljes mértékben elhagyják a műanyageszközök használatát.

Mindezzel jelentősen hozzájárulnak a környezetszennyezés csökkentéséhez, hiszen éves szinten közel 10 ezer darab műanyagedényt (poharakat, tányérokat, evőeszközöket) használnak a munkájuk során.

Vadasi Tamás elmondta, hogy a megfelelően elmosott hagyományos (kerámia, fém, üveg) tálaló- és evőeszközök ugyancsak tökéletesen alkalmasak a vizsgálatokra.

A vállalat történetében nem előzmény nélküliek az ehhez hasonló elhatározások. 2016-ban például Greennovációs Nagydíjat kaptak az elektronikus jegyzőkönyvek bevezetéséért, aminek köszönhetően 4 focipályányi A4-es papírlappal fogyasztunk kevesebbet, mindez pedig egy kisebb ligetnyi erdő (40 fa) életét jelenti évente.

Forrás: laboratorium.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?