2023.03.23. 08:36:50 6115 215

Különféle szerves anyagokat találtak a kutatók egy marsi eredetű meteoritban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Különféle szerves anyagok jelenlétét mutatta ki egy Földre hullott marsi eredetű meteoritban egy nemzetközi kutatócsoport.

Tűzgolyó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tűzgolyó

Az ELKH közleménye szerint a legfrissebb, Földre hullott, Marsról származó meteorit, a Tissint komplex vizsgálatában részt vett Trif László, az ELKH Természettudományi Kutatóközpont (TTK) Anyag- és Környezetkémiai Intézetének kutatója is.

Az általa végzett vizsgálatok hozzájárultak számtalan abiotikus (élettelen) körülmények között keletkezett szerves anyag - többek között alacsony szénatomszámú alifás karbonsavak, aldehidek, olefinek, poliaromás és szerves magnéziumvegyületek - jelenlétének igazolásához a meteoritban.

A kutatók sokáig úgy vélték, hogy az élet, illetve az ahhoz szükséges egyszerűbb szerves molekulák több milliárd éve helyben, a Földön akkor uralkodó körülmények között keletkeztek. A tudományos vizsgálatokhoz használt műszerek érzékenységének, felbontásának fejlődése révén a Földre hullott meteoritok vizsgálata során az utóbbi években felfedezték, hogy az űrből származó többmilliárd éves meteoritok igen gazdagok különböző egyszerű, kismolekulájú szerves anyagokban. Ezek leggyakoribb építőkövei a szén, a hidrogén, az oxigén, a nitrogén és a kén. Bár szerves anyagok nem biológiai folyamatokban is létrejöhetnek (abiotikus szerves kémia), ezeket az elemeket rendszerint az élettel kapcsolják össze.

A mostani munkában részt vevő kutatók egy több száz millió évvel ezelőtti heves esemény során az űrbe kilökődött és 2011 júliusában a Földre hullott meteoritot vizsgáltak.

Megállapították, hogy a minta igen gazdag magnéziumtartalmú szerves anyagokban, CHS- (szén, hidrogén, kén) és CHN- (szén, hidrogén, nitrogén) kötéseket tartalmazó heterociklusos vegyületekben. Ezek hevítése során a szén-dioxid és kén-dioxid mellett egyéb, szerves molekulák előfordulására utaló bomlástermékek is keletkeznek, amelyek jelenlétét a Marsról származó kőzetekben a vörös bolygón folytatott mintaelemző, hangolható lézerspektrométeres vizsgálatok megerősítették.

A meteorit elemzése hozzájárul a Mars felszínén lejátszódott fizikai-kémiai folyamatok, így számos szerves anyag keletkezésének megértéséhez is. A kutatócsoport eredményeit bemutató publikáció a Science Advances című tudományos folyóiratban jelent meg.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Megéri-e beépíteni a tetőteret?

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?