2015.10.08. 08:00:00 11804 307

Közönséges vadgesztenyének hívják, mégis különleges!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gesztenyefa a 16. század óta díszíti a parkokat és a kerteket. A gesztenyének az érrendszerre gyakorolt gyógyító hatását csak mostanában kezdik értékelni. Az érrendszeri megbetegedések megelőzése és gyógyítása terén a gesztenyekivonat mára népszerűvé lett.

Vadgesztenye virág | Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vadgesztenye virág | Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

A vadgesztenye egyenes törzsű, szétterülő koronájú lombhullató fa, a szappanfafélék családjába tartozik. A tornyos virágzatba tömörülő fehér vagy pirosas virágokból augusztusban kerek, tüskés termés fejlődik ki. A zöld burokban csillogó, barna mag: a vadgesztenye rejtőzik.

Előfordulás - A vadgesztenye a Balkánról és Kis-Ázsiából származik. Ma már csaknem egész Európában megtalálható, főleg parkokban nő.

Gyógyászati alapanyag

Gyógyszer-alapanyagként elsősorban a magját használják fel. A virágából, leveléből és kérgéből készült kivonatot ritkábban használják.

Összetevők

Fő összetevője az érrendszerre jótékony hatással bíró, kb. 30 szaponinból álló összetett keverék, az eszcin. További aktív összetevői: csersav, flavonoidok és keményítő. Levelének, kérgének és virágának eszcintartalma alacsonyabb, mint a magoké.

Felhasználási javaslat

Az eszcin elsősorban a vénákra fejt ki jótékony hatást. Csökkenti a gyulladást és gyógyítja az ödémát. Rugalmasabbá teszi az érfalat, megelőzi a hialuronsav elbomlását, csökkenti a vér viszkozitását, így az folyékonyabbá válik. A vadgesztenye-kivonatot érrendszeri panaszok (visszerek, vénagyulladás, aranyér), fájdalom, elnehezedő lábak, véraláfutás és zúzódások esetén külsőleg és belsőleg is alkalmazzák. A népi gyógyászatban virágát, levelét és kérgét is felhasználják reuma, köszvény, köhögés, enyhe hasmenés és különféle bőrbetegségek esetén. Vadgesztenyéből készült termékeket a kozmetikai iparban is használnak.

Érdemes tudni

Gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban általában kaphatók vadgesztenyéből készült termékek. Szárított kérget és virágát is forgalmazzák.

Vadgesztenye | Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.huVadgesztenye | Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Alkalmazása

Tinktúra - 50 g friss, darabolt vadgesztenyét öntsünk le 1 dl alkohollal ( vagy pálinkával), és pihentessük 10 napig. Vénás panaszok és ödéma esetén naponta 2-3 alkalommal fogyasszunk 10-20 cseppet egy kis vízzel elkeverve.

Késztermékek - Gyógyszertárakban kaphatók különféle ún. galenusi szerek (alkoholos kioldás, vízben főzés, forrázás útján nyert kivonatok), amelyeket belsőleg és külsőleg is alkalmazhatunk. A készítmények többsége 20-40 mg eszcint tartalmaz. Hajszáleres bőrre számos tonik és krém is kapható.

Fürdőadalék, borogatás - 1 maréknyi apróra vágott vagy porított fakérget tegyünk 1 liter hideg vízbe. Forraljuk fel, és 10 perc elteltével szűrjük le. A kivonatot használhatjuk ödémára, zúzódásokra készített borogatásokhoz, vagy aranyér esetén adjuk a fürdővízhez.

Főzet aranyérre - Fél kávéskanál vadgesztenyekérget, fél kávéskanál kamillát és fél kávéskanál cickafarkot forrázzunk le 2 dl vízzel, és hagyjuk állni 3 percig. Naponta kétszer igyunk egy csészével, aranyér esetén segíteni fog.

Virágtinktúra - 2 marék fehér vadgesztenyevirágot tegyünk 5 dl alkoholba, pihentessük néhány napig, majd szűrjük le. Hátfájdalom vagy reuma esetén bekenhetjük vele a fájó részt, a vérkeringés javítására fogyaszthatunk belőle néhány cseppet.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...