2018.07.18. 16:26:17 10894 347

Körte, körte … - a gyümölcs és a fa
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekként előszeretettel kergettük egymást a „Körte, körte, ökörte!” felkiáltással, és ennek legtöbb esetben az vetett véget, hogy nagyim egy nagy tál frissen sült akármivel vágott rendet a soraink között. És hogy ez most miért is jutott eszembe, az egy születésnapi kívánság teljesítése, nevezetesen körtés pitét óhajtottak ajándék gyanánt.

Körte - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Körte

Igaz, hogy nincsen még kifejezetten szezonja ennek a finom gyümölcsnek, viszont a szülinapi kívánság szent és sérthetetlen. Ennek kapcsán emlékezzünk is meg magáról a körtéről.

A gyümölcs

Több ezer éve ismert növényről van szó. Legalább harminc faja, alfaja létezik, igen sok ezek közül ehető gyümölcsű. Nagyjából Ázsiától Nyugat-Európáig és Észak-Afrikáig terjedő területen őshonos. Mérete változó lehet, közepes termetű fává nőve elérheti a 15 m magasságot is. Termése attól függően, hogy vadon nőtt vagy nemesített változattal akad dolgunk, lehet 2-4 cm, de akár 8-10 cm átmérőjű is. A formáját tekintve pedig, hát nos…körte.

A fa

Mérsékelten meleg közegben számíthatunk arra, hogy jól is érzi magát kertünkben a körte. Jelentősebb mennyiségű vizet, öntözést igényel, erre érdemes odafigyelni, ha ezzel a növénnyel tervezünk. Fontos továbbá – legalábbis ha hosszú távon gondolkodunk, és nem csak vegetáló fát szeretnénk – a talaj tulajdonságinak figyelembe vétele, ahova csemetét szeretnénk ültetni. A kifejezetten lúgos közeg nem szerencsés a fa szempontjából. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy okosan válasszunk helyet a növénynek, nyilvánvaló okokból ugyanis a helyigénye egyre nagyobb lesz.

Áldásos tulajdonságai

Rostdús gyümölcs, gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban. Alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegségben szenvedőknek, diétázóknak egyáltalán nem tiltólistás gyümölcs, sőt. Ha körtét eszünk, szervezetünkbe C-vitamint, K-vitamint, magnéziumot, vasat, kalciumot, káliumot juttatunk. Egyes források szerint, aki körtét fogyaszt napi szinten, az csökkenti a szívinfarktus illetve a cukorbetegség kialakulásának esélyét saját szervezetében. Tény, hogy valamivel szimpatikusabb dolog naponta egy körtét lenyelni, mint mindenféle szintetikus bogyót.

Az említett körtés pite

A fincsi pite receptjét pedig itt találod! Próbáld ki Te is, isteni finom, nem fogod megbánni!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...