2016.08.25. 16:38:16 13701 372

Körömvirág: a teától a krémig!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ennél univerzálisabb gyógynövénnyel talán még nem is találkoztunk! A körömvirágból szinte mindent el lehet készíteni, amire egy valamire való gyógynövény képes: teát, krémet, tinktúrát, forrázatot, borogatást, sőt, fűszert is. Ebből kifolyólag külsőleg és belsőleg is alkalmazhatjuk, a hatása pedig elképesztő.

Körömvirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Körömvirág

Gondolom, nem árulok el túlságosan meglepő dolgot, amikor azt állítom, hogy az egyik legrégebbi gyógynövényünk, melynek gyógyhatásáról már a középkorban készültek feljegyzések. Gyógyhatását elsősorban a szaponinoknak, a flavonoidoknak, a szalicilsavnak, a karotinoidoknak és a benne található illóolajának köszönheti. Sebgyógyító, fertőtlenítő, baktériumölő és jó antioxidáns hírében áll.

A körömvirág teája

Teája is egészen univerzális, a megfázástól az emésztőrendszeri panaszokon keresztül a menstruációs görcsökig alkalmazhatjuk, sőt borogatásként is bevethetjük véraláfutásokra is. Érdekes módon, még allergiások is fogyaszthatják, természetesen előbb egy kis mennyiséggel érdemes tesztelni, akár az alkarunkra is csepegtethetünk belőle. Ha nincs allergiás reakció, akkor ihatjuk.

Ha a menstruációs görcsöket szeretnénk megelőzni vele, akkor a vérzés előtt egy héttel már kezdjük el a fogyasztását, napi 3 csészét igyunk meg étkezések előtt. Segít ellazítani a méhizomzatot, így oldja a görcsöket. Kihasználhatjuk fertőtlenítő, nyálkahártyavédő tulajdonságait foghúzás után is. Rossz vérkeringés, érrendszeri problémák esetén két csésze tea elfogyasztása javallott naponta, amely serkentheti a keringést és erősíti az érfalakat.

Hogyan készítsd el a forrázatot?

Igazából forrázatot készítünk a szárított vagy friss körömvirágból. Egy púpos teáskanál szárított virágot 2 dl vízzel forrázunk le, 10 percig lefedve pihentetjük, majd leszűrjük.

Tinktúra körömvirágból

A sebgyógyulás felgyorsításához, fekélyek kezeléséhez használhatjuk fel a körömvirág tinktúráját, amely rendkívül töményen tartalmazza a körömvirág hatóanyagait.

Hogyan készül?

20 g körömvirágot 100 g 40%-os alkoholba áztatunk két héten keresztül, majd egy kis vízzel hígítsuk, és így készítsünk belőle borogatást a sebre. Ha kiskanállal lenyelünk belőle, görcsoldó hatását aknázhatjuk ki. A bőrkeményedésre, szemölcsre és tyúkszemre naponta többször alkalmazzuk az elkészült tömény tinktúrát.
Alkalmas lehet még a méhcsípés enyhítésére is.

A körömvirág krém

A körömvirág krém talán senkinek sem hiányzik a házi patikájából. Hegekre épp úgy alkalmazható, mint a tinktúra, talán kevésbé tömény a hatóanyag tartalma, ám mindenképpen gyengédebb a bőrhöz. Napégésre, csípésekre, kiütésekre, felfekvésre is kiváló lehet. Nyugtató hatású, és elősegíti a gyorsabb gyógyulást is.

Így készíts körömvirág krémet friss gyógynövényből

Végy két marokra való friss körömvirágot. Olvassz fel 50 g vajat gőz felett, és dörzsöld bele a virágokat. Hagyd negyedórát pihenni, majd nyomkodd át mullkendőn. Hűtsd le teljesen, és adagold tiszta befőttes üvegekbe, majd tárold a hűtőben.

Ehető virág

A körömvirág egyébként ehető, és fűszerként is alkalmazhatod, rizshez, húsokhoz ideális lehet. Kellemesen csípős ízt kölcsönöz az ételnek.

Otthon is tarthatod

Ha úgy döntöttél, hogy ez a növény nem hiányozhat a kis kertedből, akkor jó hírünk van, a magyar klíma éppen megfelelő a körömvirágnak, csak arra vigyázz, hogy a büdöskével ne keverd össze! Cikkünk csupán tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, véleményt.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu, gyogynovenybazis.hu, hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.