2016.09.27. 14:45:05 12430 282

Köhögés és nátha ellen: izlandi zuzmó
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az izlandi zuzmóval készült szopogató cukorkát, szirupok, köhögés elleni tabletták már régóta velünk vannak a megfázásos időszakban. Tudtad azonban, hogy akár forrázatot, azaz finom és nyugtató teát is készíthetsz belőle? Ezenkívül akár étvágytalanságra is jó megoldás lehet, sőt a korpás haj és a pattanásos bőr remek ellenszerére találhatsz benne!

Izlandi zuzmó - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Izlandi zuzmó

Már az 1600-as évek óta hivatalosan is elismert gyógynövény, amit először a Koppenhágában jegyeztek fel. Elsősorban nátha, influenza és légúti betegségek ellen javallott. Jótékony védőréteget képez a nyálkahártyán, antibakteriális hatásának köszönhetően enyhíti a gyulladást és csillapítja a köhögést is. Jóllehet, védett gyógynövény, így csak úgy nem szedhetjük meg a kosárkánkat vele, de a patikákban kapható, így érdemes még most beszerezni, hogy mire szükség lesz rá, legyen otthon. Sötét, száraz helyen kell tárolni, hogy hatóanyagainak jó minőségét megőrizze!

Milyen növény az izlandi zuzmó?

Érdekes gyógynövény, amelyben a gombák és az algák szimbiózisban éldegélnek. Maximum 15 centiméter magasra nő meg, szerteágazó kis lombkoronája van. Levélkéi finom szőrszerű bevonattal vannak borítva. Enyhén kesernyés, és jellegzetes illata van. Főként az északi területeken honos, de a mérsékelt övben is előfordul, tűlevelű erdők, homokos pusztaságok az otthona.

Izlandi zuzmó a természet gyógyászatban

Ásványi sókban gazdag, antibakteriális hatású gyógynövény, amelynek egyaránt hasznát veszi az, aki valamilyen légúti problémával, kaparós torokkal, köhögéssel, nyálkahártya irritációval, náthával betegeskedik, illetve az is, aki étvágytalansággal küszködik. Ez utóbbit a keserű zuzmósav tartalmának köszönhetően győzi le. Korpásodás elleni kozmetikumoknak is hasznos hatóanyaga az izlandi zuzmó. Ha pedig borogatást készítünk belőle, a bőr hálálja meg, tudniillik a pattanások megelőzésében és kezelésében is segítségünkre lehet kovasav tartalma miatt. Összességében a hajra, a bőrre és a körmökre is rendkívül jó hatással lehet, ha nemcsak külsőleg, hanem belsőleg is fogyasztjuk.

Hogyan alkalmazzuk?

Forrázat

Szórjunk egy bögrébe 2 kávéskanál izlandi zuzmót, és öntsük le forrásban lévő vízzel. Tegyük félre 10-15 percre, hogy leülepedjen, majd teaszűrőn szűrjük át. Nyálkahártya-irritáció és hörghurut esetén igyunk meg belőle naponta 3-4 csészével. Ha forrázás után egyből leszűrjük a leveleket, a tea kevésbé lesz keserű. A kivett leveleket öntsük le újra forró vízzel, 10 percig hagyjuk állni, vagy forraljuk rövid ideig, de az ily módon elkészített főzet elveszíti antibakteriális hatóanyagait.

Hideg kivonat

Öntsünk le 1 kávéskanál izlandi zuzmót 5 dl hideg vízzel, tegyük félre 6-8 órára, időnként keverjük meg. Ezután forraljuk fel a kivonatot. Étkezés előtt fél órával igyunk meg belőle egy csészével.

A hideg kivonat rendkívül nagy mennyiségű cseranyagot tartalmaz, ezért jól alkalmazható étvágytalanság és emésztési problémák esetén.

Gyári készítmények

Gyógyszertárban szopogató tabletta vagy szirup formájában kapható a más növényekkel kevert izlandi zuzmó kivonata. Ezeket leginkább légzőrendszeri megbetegedések kezelésére használják.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi véleményt, illetve vizsgálatot.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu/

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...