2020.12.15. 18:00:56 11786 273

Kocsonya – a legmegosztóbb magyar étel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Állaga, rezgős megjelenése vagy épp a tény, hogy gyakorlatilag disznózselét kell enni, sokakat elborzaszt, aki viszont szereti a kocsonyát, az rendszerint nagyon-nagyon oda van érte és alig várja a téli kocsonyafőzős időszakot.

Karácsonyi asztal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi asztal

Érdekes módon a zselés állagot legtöbben nem találják zavarónak, ha édességről van szó, gondoljunk csak a pudingra, ami a gyerekek kedvence. Ellenben a gondolat, hogy egy sós zselét hidegen fogyasszunk, már jóval kevesebbeknek tetszik. Pedig a kocsonya amellett, hogy finom, egészséges is!

Mert ugye a kocsonya bőrből, csontból kifőzött kollagéntől kapja zselés állagát, és, ha ezt gusztustalannak találnád, tudnod kell, hogy a zselatin is hasonlóképpen készül és többek közt a jégkrémben is szokott lenni. A kollagén pedig jót tesz a bőrünknek és az ízületeinknek is!

Ahány ház, annyi szokás – jöjjenek az alapok

Ideális esetben egy disznóvágás maradékait tudjuk így felhasználni, de ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy a háznál akadna némi fül, farok és disznópofa, akkor irány a hentes. Kérjünk kocsonya csomagot, ha nincs konkrét ötletünk, a hentes tudni fogja, mit adjon.

Hazaérve alaposan sikáljuk meg a bőrös darabokat és ahol egy-egy szőr esetleg maradt, távolítsuk el. Vágjuk a fogyasztani kívánt méretre és rakjunk félig vele egy fazekat. A többi helyet töltsük el vízzel és forraljuk fel. Ezt követően habozzuk le alaposan a levet, majd sózzuk meg, adjunk hozzá egy fej fokhagymát jól megroppantva és két vöröshagymát félbevágva. Fűszerezzük némi babérlevéllel, fekete borssal és ízlés szerint leveszöldséggel is. Így főzzük nagyjából 95 fokon, tehát éppen csak forrás alatt nagyjából három órát. Ha ismét hab keletkezne, attól gyorsan szabaduljunk meg.

A finisben

Ha megfőztük érdemes lehet zsírtalanítunk – persze attól függ, ki hogyan szereti. Ehhez tegyük hideg helyre, így a zsír hamar tetejére jön és könnyedén eltávolíthatjuk egy evőkanállal.

Ha már csak annyi zsír van a kocsonyánkban, amennyit szeretnénk, jöhet a porciózás. Szűrjük a levet tálakba és a családtagok ízlése szerint pakoljuk bele a disznó részeit. Van, aki az üres kocsonyát szereti, más a cuppogható csontos részekért van oda vagy épp a bőrkét, esetleg a színhúst szereti jobban. Ha nem tudjuk a vendégek melyik részt ennének, több, kisebb, különböző adagot készítsünk. Őrölt pirospaprikával finoman megszórva vagy citromszeletekkel körítve kínáljuk.

Jó étvágyat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...